Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii sunt cei mai disperați cumpărători din UE

Romanii, alaturi de austrieci, sunt cetatenii UE care merg cel mai des la cumparaturi, iar cosul nostru de cumparaturi include, in proportie de aproape 90%, mancare si bauturi, restul fiind alocat articolelor pentru igiena caselor si cea personala.

Frecventa de cumparare se afla pe o curba descendenta in majoritatea tarilor din Europa, nu si in Romania. Conform unor studii GfK privind consumul casnic din tara noastra, in 2014 s-a inregistrat o crestere de 2%  fata de 2013 a cosului de cumparaturi. Cresterea a avut loc in special pe baza unei frecvente de cumparare mai ridicate, iar cea din Romania se aseamana mult cu „foamea de cumparaturi” din Austria, cetatenii celor doua tari mergand la shopping pentru aprovizionare aproximativ o data la o zi si jumatate. O familie din Romania cheltuie 6.450 de lei/an pentru bunurile de larg consum, adica aproximativ 537 de lei/luna. „Observam o predilectie din partea bucurestenilor si a locuitorilor din orasele mari pentru achizitionarea alimentelor proaspete, in special lactate si carne. Familiile tinere au un consum casnic mai mic pe aceasta categorie, cele mai probabile cauze fiind lipsa de timp, dietele specializate si iesirile la restaurant”, ne-a declarat Diana Scaunasu, Consumer Panel Manager, GfK Romania.

Cosul de cumparaturi

Mancarea, incluzand atat alimentele proaspete (fructe, legume, lactatele, carne, panificatie) cat si cele cu un termen mai mare de valabilitate (conserve, ulei, faina, malai) reprezinta 70% din valoarea cosului anual de cumparaturi, respectiv de aproape 90%, daca adaugam si bauturile. Iata structura cosului pe categorii de cumparaturi:

-         mancare proaspata – 48%,

-         mancare – 22%,

-         bauturi – 17%,

-         ingrijire personala – 7%,

-         ingrijirea casei – 5%.

Avertisment pentru hipermarketuri

Comertul modern acopera 54% din piata totala de bunuri de consum cu rulaj rapid din Romania, iar supermarketurile sau magazinele tip discount au avut un ritm de crestere mai alert in 2014, fiind accesate mai des de cumparatori. Hypermarketurile si-au diminuat ritmul de crestere, dar raman un important canal din comert, acoperind mai mult de un sfert din piata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.