Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii trebuie să știe! Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dat în judecată pentru secretizarea informațiilor din PNRR

justitie

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru faptul că refuză să furnizeze informații privind modul în care a fost negociat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv anexele acestui plan. Aceste informații au fost solicitate ministerului de două ori, respectiv pe 7 februarie 2023 și pe 2 martie 2023, precizează FACIAS.

„În fapt, FACIAS a aflat că atât corespondența între partea română, reprezentată de MIPE și Comisia Europeană, dar și documentele aferente procedurii de elaborare a PNRR au fost clasificate ca “secret de stat” deși conțin informații despre măsurile economice și sociale ce vor afecta pe toți românii.

FACIAS a explicat în întâmpinarea către instanță faptul că prin secretizarea acestor documente se încalcă chiar una dintre reformele propuse prin PNRR, respectiv cea privind transparența decizională. Mai mult decât atât, având în vedere că PNRR a fost deja aprobat în 2021, care poate fi motivul ca documentele care au stat la baza acestuia să fie în continuare secretizate?

În acest context absurd, apare întrebarea legitimă, ce are de ascuns MIPE? Ce concesii au fost făcute partenerilor europeni de a fost necesar să fie ascunse de ochii românilor. De asemenea, ne întrebăm cum este posibilă secretizarea unor informații care privesc viitorul României, în condițiile în care cetățenii au dreptul să știe ceea ce urmează să le afecteze viața de zi cu zi?

FACIAS consideră că a expus toate argumentele de ordin legal și moral pentru ca această acțiune să aibă ca rezultat desecretizarea acestor informații și are toată încrederea că instanța va obliga MIPE să respecte principiul transparenței decizionale în beneficiul cetățenilor”, informează FACIAS printr-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.