Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romgaz, fieful interpușilor

Romgaz

Noile nume propuse de Ministerul Economiei pentru Consiliul de Administrație al Romgaz, una dintre companiile strategice controlate de stat, sunt interpușii unor combinatori politici cu probleme penale în trecut, potrivit discoverproject.ro.

Acționarii companiei de stat urmează să voteze săptămâna viitoare, pe 24 iunie, noul consiliul de administrație, dar numele propuse arată cum sunt politizate companiile importante din economia națională.

Potrivit unor surse din Ministerul Economiei, Tudorel Hărăbor, 48 de ani, este susținut de Daniel Chițoiu, fostul ministru al economiei și principalul finanțator al ALDE. Hărăbor a fost partener de afaceri cu Iulian Marian Butnaru, omul de încredere al lui Daniel Chițoiu.

Butnaru a fost consilierul lui Chițoiu în mandatul acestuia de ministru al economiei și o scurtă perioadă secretarul general al ministerului.

Apoi, Chițoiu l-a luat la Ministerul Finanțelor, tot pe poziția de consilier personal al ministrului. Butnaru, 56 de ani, este managerul proiectului BRUA, secțiunea românească a conductei de transport, proiect gestionat de compania națională Transgaz.

El a fost numit în ultimii șapte ani în mai multe consilii de administrație ale unor companii strategice din domeniul energiei:

Electrica,Titan Power, Hidro Tarnița, Complexul Energetic Hunedoara, Hidroelectrica, Hidroserv Porțile de Fier (filiala Hidroelectrica),

Ascensiunea lui Butnaru a început la finalul anilor’90, când liberalul Nini Săpunaru, directorul Direcției Naționale a Vămilor l-a numit șeful corpului de control al acestei instituții. Apoi, Butnaru și Săpunaru au înființat o companie de consultanță în care l-au cooptat și pe Tudorel Hărăbor, pe atunci directorul Fepa Bârlad.

În 2011, Hărăbor a fost condamnat penal pentru abuz în serviciu la 3 luni de închisoare cu suspendare, pentru că n-a respectat o decizie judecătorească, iar ulterior a fost anchetat de DNA și judecat pentru stopaj la sursă, ca director al Fepa Bârlad DNA l-a trimis în judecată, în 2015, pentru evaziune fiscală, dar a scăpat de acuzații în prima instanță:

“În perioada 31.01.2009 – 31.01.2012, lunar, inculpatul Hărăbor Tudorel, în calitate de director general al SC FEPA SA Bârlad, a reţinut şi nu a virat la bugetul de stat, impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, în sumă totală de 4.795.981 lei, din care: 1.764.856,00 lei impozit pe venituri din salarii, 1.918.664,00 lei contribuţia individuală de asigurări sociale de stat, 1.021.292,00 lei contribuţia individuală de asigurări de sănătate şi 91.169,00 lei contribuţia individuală de asigurări sociale – şomaj”.

Hărăbor mai are probleme cu două companii de mobilă, pe care le-a administrat, și unde lichidatorii judiciari solicită atragerea răspunderii pentru modul în care le-a administrat.

Citește și: Țigările electronice nu conțin tabac și ajută persoanele să renunțe la fumat

Și Caius Mihai Parpală, 60 de ani, este împins în față de gruparea Tăriceanu/Chițoiu din ALDE.  Fost consilier județean PNL Arad, Parpală este, conform presei locale, finul de cununie al lui Călin Popescu Tăriceanu. Soția lui, Ana Liana Parpală, cu 10 ani mai tânără, a fost mulți ani parteneră de afaceri cu Mihai Ciprian David, fostul director al Hidroelectrica în perioada 2009-2012. David a fost președintele organizației PSD Brașov, fiind propulsat în funcție de Viorel Hrebenciuc, cu care are relații apropiate de aproape 20 de ani.

Tot din anturajul lui Viorel Hrebenciu vine și Stan Olteanu Manuela Petronela, jurist, 43 de ani.

Manuela este soția lui Ion Stan, 72 de ani, fost șef al departamentului juridic din Ministerul de Interne în anii ’90. Între 1994 și 1999, Stan a fost și în consiliul de administrație al clubului de fotbal Dinamo București, unde l-a cunoscut pe Dan Matei Agathon,  ministrul turismului în Guvernul Năstase, cu care s-a asociat în afaceri.

Astfel, Stan a intrat în anturajul lui Viorel Hrebenciuc, fostul lider PSD. A devenit apoi consilierul principal al ministrului Agathon, fiind artizanul privatizării principalelor hoteluri de pe litoral. Manuela Petronela Olteanu era încă din acea perioadă parteneră de afaceri cu familia lui Ion Stan, compania în Salt Invest. Ion Stan a propulsat-o atunci pe viitoarea lui soție, mai tânără cu treizeci de ani, în consiliile de administrație ale mai multor companii deținute de Ministerul Turismului.

Stan a fost implicat în peste 30 de companii, devenind unul dintre oamenii de bază în imperiul de afaceri al iordanianului Fathi Taher, bun prieten și partener de afaceri cu Viorel Hrebenciuc.

Manuela Olteanu a fost și directoarea departamentului juridic din cadrul Autorității Naționale pentru Turism, fiind promovată în această funcție de Agathon. Tot pe filiera Hrebenciuc, Dan Matei Agathon a fost numit, la finalul anului 2013, reprezentantul statului în Hidroelectrica. Cel care l-a numit a fost ministrul energiei de la acel moment Constantin Niță, liderul PSD Brașov și un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc.

Soția lui Stan a fost numită începând cu 2012, când Constantin Niță a devenit ministrul energiei în consiliile de administrație ale unor companii din sectorul energetic, iar în 2017 a fost consilierul ministrului energiei Toma Petcu, pentru administrarea privatizărilor companiilor din portofoliu. Manuela Petronela Olteanu Stan a mai condus direcția juridică din AVAS și a mai fost consilier în ministerul economiei și apoi în SGG.

Totodată, ea a mai fost numită președintele Conpet SA, administrator la Uzina Termoelectrică Midia, administrator special Hidroserv, administrator Electrocentrale Grup și administrator special Electrocentrale București.

Inginerul Nicolae Havrileț, 63 de ani, este consilierul ministrului energiei, Anton Anton, susținut de ALDE. Havrileț a fost numit în CA Electrica în acest an. Havrileț a fost șeful ANRE între 2012 și 2017, fiind susținut atunci de gruparea liberală din jurul lui Tăriceanu- Chițoiu.

A fost declarat în incompatibilitate de către ANI pentru că ar fi fost și director al companiei Gascon, cu numeroase contracte în sistemul energetic. A câștigat procesul, susținând că demisionase din funcția de director imediat după ce a fost numit la conducerea ANRE. Este în continuare asociat în afaceri din domeniul energiei, alături de fiul său Dan Nicolae Havrileț.

Nicolae Cîmpeanu, 52 de ani, este poate cel mai …spectaculos nume din lista celor propuși la Romgaz.

Provine din organizația PSD Buzău, condusă de actualul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

A absolvit abia la 40 de ani o facultate de științe economice la Spiru Haret. Până atunci a lucrat ca muncitor și maistru la schela petrolieră Berca, Buzău. Consilier local în Berca, Cimpeanu a fost promovat în consiliul de administrație al Oil Terminal, în condițiile în care era angajat al OMV Petrom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.