Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romgaz şi SOCAR doresc să investească în terminalul GNL din România

Romgaz

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, și Compania naţională de Petrol din Azerbaidjan (SOCAR) intenţionează să investească într-un terminal de regazificare în portul Constanța, a declarat ministrul român al Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, informează Report, cu referire la presa din România.

Vorbind despre întâlnirea cu omologul său azer Parviz Shahbazov, în recenta sa călătorie de afaceri la Baku, Burduja a menționat că studiul de fezabilitate al proiectului comun de construcție a terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) în portul Constanța de către Romgaz și SOCAR a fost finalizat.

El a mai subliniat că, în 2022, Romgaz a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu SOCAR privind investițiile comune în construcția unui terminal GNL în Marea Neagră. Proiectul constă în construcția unui terminal GNL și a unui terminal de regazificare, precum și a altor facilități și structuri necesare transportului gazelor din regiunea Caspică în România.

Burduja a adăugat că Romgaz și SOCAR au finalizat recent studiul de fezabilitate: „Rezultatele sunt pozitive, iar structura companiei de proiect va fi stabilă până la sfârșitul anului. De asemenea, vor fi alocate fonduri necesare pentru finanțarea terminalului GNL din Marea Neagră.

Acest proiect s-a numit cândva AGRI. Scopul proiectului este de a livra gaz azer pe piața europeană prin Georgia și prin Marea Neagră.

Ministrul a declarat că România și-a demonstrat disponibilitatea de a finanța construcția terminalului din portul Constanța: „Până la sfârșitul anului în curs se va stabili structura companiei de proiectare și finanțarea necesară. Pentru România, investiția ne va consolida poziția ca centru energetic, iar pentru Europa, va fi o nouă alternativă la gazul rusesc”.

Un alt proiect discutat în cadrul întâlnirii a fost construcția unui cablu electric subacvatic în Marea Neagră de-a lungul traseului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.

Burduja a spus că proiectul Coridorului Verde, linia de cablu pentru transportul energiei pe ruta Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria, se află în stadiul studiului de fezabilitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.