Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romii, în război cu PSD şi PNL: Ameninţări, şicane şi bătăi

partida romilor

Partida Romilor "Pro-Europa" denunţă "o serie de abateri grave și de încălcări flagrante a legislației electorale, de către reprezentanții partidelor politice românești, în special PNL și PSD". Romii acuză că au fost supuşi la ameninţări, şicane şi chiar bătăi după ce au decis să candideze pe liste proprii la alegerile locale.

Potrivit reprezentanţilor Partidei Romilor, hotărârea de a merge singuri în alegeri a deranjat reprezentanții partidelor politice din plan local, dereglând anumite calculele și previziuni electorale.

"În fapt, la nivelul birourilor electorale de circumscripție constituite în plan local, membrii acestora, în frunte cu primarii și secretarii localităților, au făcut tot ce le-a stat în putință să împiedice depunerea listelor de candidați ale Partidei Romilor pentru funcțiile de consilier local, consilier județean și de primar. În mai multe localități din țară, reprezentanții birourilor electorale de circumscripție au încercat să respingă listele de candidați depuse de organizația noastră invocând tot felul de motive care nu aveau temei legal. În plus, organizației noastre i s-au solicitat, în procesul de depunere a listelor de candidați pentru alegerea autorităților administrației publice locale, o serie de formulare care, potrivit legislației în vigoare, nu erau necesare. Romii au fost amenințați de către primarii localităților că, în eventualitate în care vor depune liste de candidați la consiliul local, nu vor mai beneficia de ajutorul social sau de alte prestații sociale stabilite prin lege. De asemenea, în câteva localități din țară, candidații Partidei Romilor nu au mai depus liste la consiliu local deoarece au fost amenințați cu bătaia de către persoane coordonate de primarii PNL și PSD", precizează reprezentanţii romilor, într-un comunicat remis redacţiei stiripesurse.ro.

Chiar şi aşa, Partida Romilor ”Pro-Europa” a reușit să depună liste proprii de candidați pentru consiliile locale în peste 350 de localități din România. A depus liste proprii pentru consiliile județene în peste 25 de județe și, de asemenea, a reușit să depună candidaturile pentru funcția de primar în peste 20 de localități.

"Toate aceste lucruri demonstrează, pe de o parte incapacitatea, lipsa de profesionalism și erodarea așa-ziselor mari partide politice românești, iar pe de altă parte, demonstrează faptul că romii au fost lăsați în sărăcie, în mod intenționat, de către partidele care s-au succedat în ultimii 25 de ani la guvernarea țării, pentru a constitui o masă de manevră electorală, o masă de manipulat și șantajat ușor. Pe această cale, facem un apel către partidele politice românești, aflate la guvernare sau în opoziție, să înceteze șantajul, intimidările și amenințările la adresa romilor în timpul campaniilor electorale. Stimați reprezentanți ai partidelor politice, din plan local și central, vă îndemnăm să lăsați comunitățile de romi din România să aibă reprezentanți proprii în consiliile locale și județene. Faceți dovada că România este un stat de drept, iar valorile democrației pe care le promovați, cel puțin la nivel declarativ, nu sunt doar atitudini și discursuri lipsite de sens, ci sunt respectate și aplicate în adevăratul spirit și înțeles al conceptului de democrație", mai precizează reprezentanţii Partidei Romilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.