Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romsilva a plantat 7,2 hectare de perdele forestiere, în județul Călărași, de-a lungul autostrăzii A2

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a reuşit în primăvara acestui an să planteze 7,2 hectare cu perdele forestiere în judeţul Călăraşi, pentru protejarea autostrăzii A2, iar în prezent 87 de hectare sunt în proceduri de avizare, a declarat, joi, directorul general al regiei, Gheorghe Mihăilescu, informează agerpres.ro.

"Guvernul României şi întreaga societate românească cer anumite perdele de protecţie mai ales pe căile mari de comunicaţii, autostrăzi şi drumuri naţionale. În primăvară s-au plantat 7,2 hectare în judeţul Călăraşi pentru protejarea autostrăzii A2, în dreptul localităţilor Dor Mărunt şi Jegălia, dar s-au emis şi trei Hotărâri de Guvern pentru exproprierea a 87 hectare şi suntem în proceduri de avizare a 81 hectare. De asemenea, Romsilva derulează în prezent proceduri de achiziţie pentru servicii de cadastru, planuri topografice şi rapoarte de evaluare a terenurilor pentru o suprafaţă de 540 de hectare în vederea înfiinţării de perdele forestiere de protecţie", a spus Mihăilescu.

citește și: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Angela Merkel: Ce i-a spus cancelarul Germaniei

Nu în ultimul rând, şeful Romsilva a subliniat că instituţia se află într-un proces legislativ de modificare care să-i permită să facă în regie proprie aceste perdele forestiere, pentru că "avem şi profesioniştii şi puieţii forestieri în pepiniere apţi pentru a fi folosiţi la aceste perdele".

Întrebat dacă Romsilva promovează şi proiecte de înfiinţare a perdelelor forestiere agricole, el a răspuns: "Eu personal aş stimula şi încuraja acest lucru, dar aici depinde de proprietar".

"El trebuie să înţeleagă această idee. Perdeaua forestieră de protecţie îi va duce lui avantaje. El trebuie să renunţe la o suprafaţă de teren în favoarea acestei idei. Să sperăm că după ce vom începe să facem aceste perdele pe marginea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, proprietarii vor avea şi ei de câştigat. Noi nu putem să ne implicăm în domeniul privat, putem să le sugerăm. Dacă aş merge într-o dezbatere publică le-aş spune: "Faceţi-le!" că vă fac bine chiar dacă renunţaţi la 10 metri de pământ. Avantajele pe care vi le aduc pentru restul suprafeţei sunt imense. I-aş ajuta cu puieţi oricând", a spus Mihăilescu.

Programul actual de realizare a perdelelor forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii prevede înfiinţarea acestora pe 594,5 hectare, pe o lungime de 198,3 kilometri, din care 120,6 kilometri pentru protecţia autostrăzilor A1, A2 şi A3, şi 77,7 kilometri pentru protejarea Centurii Bucureşti, a drumurilor naţionale DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7 şi DN21, pe raza judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Buzău şi Vrancea.

În urmă cu patru ani, Romsilva a mai executat lucrări pentru înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie a autostrăzii A2, pe o suprafaţă de 23,6 hectare şi o lungime de 7,9 kilometri.

RNP administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaţionale şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de aproximativ 850.000 de hectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.