DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Romsilva îi contrazice pe jurnaliștii de la BBC, după difuzarea unui reportaj despre defrișări: 'Sunt permise 'lucrări' în acea zonă'

padure lemne defrisari

Regia Națională a Pădurilor -Romsilva precizeazcă că reporterii BBC care au realizat un reportaj pe Valea Cernei, despre defrișările din zonă , au filmat într-o arie unde „lucrările”, adică tăierile, sunt permise, informează Mediafax.

„Toate parcurile naționale și naturale au o zonare internă, Zone de Protecție Strictă și Zone de Protecție Integrală, unde orice lucrări sau intervenție umană sunt interzise, și Zone de Conservare Durabilă, „tampon”, unde sunt permise și necesare anumite lucrări (tăieri sau plantări – n.r.). (...) Autorul reportajului BBC a filmat în Zona de Conservare Durabilă – zona „tampon” - unde, conform legislației actuale, a Planului de Management și a amenajamentelor silvice aprobate de autorități, lucrările sunt legale și necesare”, se arată într-un comunicat Romsilva.

Romsilva arată că, în reportaj, autorul acuză că ”doar jumătate” din pădurile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei sunt în patrimoniul UNESCO, deci protejate, făcând precizarea că la nivel european, 12 state, inclusiv România, au înscris în Lista Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, în cadrul proiectului ”Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe”, 92,023.24 hectare păduri valoroase de fag, din acestea aproape 27%, adică 24.679,4 hectare de păduri valoroase fiind în România. Din toate aceste păduri de fag, 24.341,3 de hectare sunt în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva, inclusiv 9.732,26 de hectare păduri de fag din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, mai mult de 10% din totalul făgetelor UNESCO la nivel european.

Reacția vine după ce postul tv britanic BBC a realizat un reportaj în zone forestiere situate pe Valea Cernei, criticând defrişările masive din acest Parc Naţional.

„Aceasta este Valea Cernei din România, unde sunt ultimele păduri de fag din Europa. Dar viitorul pădurilor este ameninţat de defrişările masive. Grupul ecologist Agent Green cere oprirea defrişărilor în această zonă", comentează BBC, prezentând un reportaj cu persoane surpinse în timp ce efectuau defrişări.

„Mai mult de jumătate din această rezervaţie naturală nu este protejată de Unesco, astfel că acum se confruntă cu defrişări masive", subliniază BBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.