Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rovana Plumb răspunde la acuzaţia gravă a opoziţiei: România nu a plătit din fonduri europene datoria externă

Inquam Photos / Octav Ganea
rovana plumb

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, l-a contrazis, marți seara, parțial, pe ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Plumb a negat că România a plătit creditele de la BERD și BEI cu fonduri europene, așa cum a scris Teodorovici pe Facebook, dar explicația tehnică este aceeași.

„Referitor la afirmația că România a plătit din fonduri europene creditele de la Banca Europeană de Investiții (n.red. - BEI) și Banca Europeană de Dezvoltare (n.red. - și Reconstrucție, BERD), România nu a plătit din fonduri europene creditele la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructură implementate de autoritățile române”, a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei declarații de presă făcute la Guvern, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că toate proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile sunt întâi finanțate din bugetul de stat.

„Beneficiarul are relația directă cu statul român. Statul român solicită rambursarea și reîntregește bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiți cu finanțarea proiectelor de dezvoltare ale României. Toate aceste lucruri sunt foarte tehnice. Important este de reținut că, în conformitate cu procedurile europene, România nu a plătit din fonduri europene credite de la aceste bănci europene”, a detaliat, în continuare, Plumb.

Ministrul Finanțelor i-a răspuns, sâmbătă seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin Cîțu. Liberalul a scris, sâmbătă dimineața, pe rețeaua de socializare, că Guvernul PSD-ALDE a ascuns faptul că a plătit datoria externă cu fonduri europene. Cîțu s-a referit direct la faptul că din fondurile furnizate României de Uniunea Europeană (UE) au fost achitate împrumuturile de la BEI și BERD, solicitându-i ministrului Finanțelor să răspundă public cu privire la acest subiect.

„Este, deopotrivă, amuzant şi aberant să vezi cum măsuri luate la un moment dat de Guvernul României, într-adevăr, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale !) şi nu doar de România, măsuri care au condus la cel mai mare progres în utilizarea fondurilor europene începând cu anul 2013, sunt astăzi prezentate de politicieni, mai degrabă ignoranți, ca să nu spun rău intenționați, drept minciuni sau bombe”, a scris Eugen Teodorovici, pe Facebook, sâmbătă seara.

Ministrul Finanțelor a menționat că, fie că se referă la continuarea finanțării proiectelor care nu au fost finalizate într-un singur ciclu financiar, fie la decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finanțate din fonduri naționale sau atrase de la diverse instituții financiare (inclusiv BEI şi BERD), aşa numitele proiecte retrospective, acestea au fost măsuri luate în deplină conformitate cu regulamentele europene.

CITEȘTE ȘI: Prietenii inimii: De ce este important să mâncăm ceapă, usturoi şi praz

„Sigur, chiar dacă unii abia acum au aflat, după mai mult de 4 ani, sunt oricând dispus să ofer explicații! Observ că pseudo-specialiști sau aşa ziși politicieni, pentru că despre economiști adevărați nu poate fi vorba în acest context....fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finanțării proiectelor de investiții prin achitarea datoriei externe a țării din fonduri europene. Repet: sunt oricând dispus să ofer explicații suplimentare acelora care dovedesc, ori de câte ori fac afirmații publice, că nu au capacitatea de a înțelege nici mecanismele legate de finanțarea europeană, nici de rambursarea împrumuturilor externe”, a mai spus Teodorovici.

Astfel, cu toate că nu a menționat cine sunt politicienii la care se referă, demnitarul de la Finanțe a răspuns, indirect, la mesajul publicat de Florin Cîțu, în cursul aceleiași zile.

„Bombă: Datoria externă plătită din fonduri europene și nu din creșterea economică trâmbițată de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, împreună cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, înjură UE de doi ani de zile. Tot ce este capital străin sau are legătură cu UE este înfierat cu mândrie proletară. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns că o parte importantă a datoriei externe a statului român a fost plătită exclusiv din fonduri UE. Bombă, nu!? Hoții ăștia, au luat bani din fonduri europene și au plătit împrumuturile la BEI și BERD. Nu încercați să înțelegeți pentru că nicio țara membră nu ai mai făcut asta până acum”, a mai scris Cîțu.

Vineri, 2 noiembrie, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu înțelege de ce intervențiile sale publice au fost extrem de politizate și a fost acuzată că ar fi „vândută intereselor străine”, în condițiile în care a făcut eforturi pentru a prelua pe fonduri europene toate creditele pe care România le avea de plătit către BEI și BERD.

„Jignirile pornite că la un semnal la adresa mea și mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzată că sunt vândută intereselor străine, în condițiile în care toți știu câte eforturi am făcut preluând pe fonduri europene toate creditele României pe care le avea de plătit către Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, salariile funcționarilor din România care lucrează pe fonduri europene, văzând zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp și pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea mă lasă fără cuvinte”, a scris Corina Crețu, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.