Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Accesul la datele medicale ale rudelor care au murit va sta în pixul unui notar: legea a fost adoptată de Parlament

stiripesurse.ro
fisa medicala

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, un proiect care completează legea drepturilor pacienţilor, introducând un amendament potrivit căruia accesul la informaţiile medicale ale pacienţilor care au decedat şi s-au aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul se va putea face doar pe baza „certificatului de moştenitor”, conform Agerpres.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.6/2023 completează art.24 din Legea drepturilor pacienţilor nr.46/2003. "În situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul cu privire la informaţiile prevăzute şi a intervenit decesul acestuia, prin excepţie, aceste informaţii pot fi accesate pe baza certificatului de calitate de moştenitor", au stabilit deputaţii.

Iniţial, ordonanţa de urgenţă prevedea că informaţiile din dosarul medical puteau fi accesate în ordine de: a) soţul supravieţuitor; b) descendenţi; c) ascendenţi/tutori; d) rudele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Camera Deputaţilor este for decizional.

În motivare se arată că certificatul de calitate de moștenitor „este documentul eliberat de notarul public la cererea moștenitorilor pentru a servi ca dovadă a calității lor până la eliberarea certificatului de moștenitor”.

„Acest document este util în situațiile în care dezbaterea succesiunii se întinde pe o durată mai îndelungată de timp, fie că nu au fost identificate toate bunurile care compun masa succesorală, fie pentru că nu se poate face dovada dreptului de proprietate asupra tuturor bunurilor din patrimoniul defunctului”, au mai spus inițiatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.