Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rudele până la gradul IV vor putea obține datele medicale ale persoanei decedate. Cine are prioritate / Proiectul pregătit de Guvern

rohealthreview.ro
ATI spital pacient bolnav

Guvernul va crea prin OUG dreptul soțului supraviețuitor, descendentului, ascendantului, colateralilor (până la gradul IV), de acces la datele medicale personale ale persoanei decedate care nu și-a putut exprima acordul cu privire la indicarea unei persoane căreia să-i fie comunicate informațiile despre starea sa de sănătate și datele sale medicale, potrivit unui proiect care intră în ședința de miercuri a Executivului.

În acest moment, moștenitorii pacientului decedat se lovesc de refuzul unității sanitare față de solicitarea acestora de a primi informații medicale și le pot obține legal doar pe cale judecătorească.

Din acest motiv, Ministerul Sănătății a primit sesizări prin care se reclamă îngrădirea accesului familiei la datele medicale ale defunctului.

Guvernul introduce în lege soluția în cazul în care pacientul care se prezintă la unitatea sanitară în stare gravă, sedat, intubat, inconștient, hipoacuzic și altele asemenea nu își poate da acordul privind persoana căreia să i se comunice datele medicale personale.

Dreptul pe care îl va crea Guvernul:

La articolul 24 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alin. (3)-(6), cu următorul cuprins:

”(3) În situația în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul cu privire la informațiile prevăzute la art. 21 și a intervenit decesul acestuia, prin excepție de la prevederile art. 22, aceste informații pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane în ordinea de mai jos:

a) soț supraviețuitor;

b) descendenți;

c) ascendenți/tutori;

d) rudelor în line colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

(4) Situațiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul, conform prevederilor alin. (3), se reglementează prin normele de aplicare a legii.

(5) Persoanele prevăzute la alin. (3), vor depune la conducerea unității sanitare o declarație pe proprie răspundere, potrivit dispozițiilor prezentei legi.

(6) Modelul declarației prevăzute la alin.(5) se va publica ca anexă la normele de aplicare a legii.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.