Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rujeola se răspândește în mod alarmant în Europa, avertizează OMS

Ro Health Review
rujeola

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de peste 30 de ori în Europa în ultimul an, ajungând la peste 30.000 de cazuri în ianuarie-octombrie 2023. Această creștere este îngrijorătoare, mai ales că se observă o accelerare a tendinței în ultimele luni.

Multe dintre cazurile de rujeolă sunt deosebit de grave, fiind raportate aproape 21.000 de internări în spital și 5 decese. Cazurile afectează toate grupele de vârstă, dar 2 din 5 implică copii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani și 1 din 5 adulți cu vârste de 20 de ani și peste, notează Le Figaro, potrivit mediafax.

Această recrudescență a rujeolei, spune OMS, este în mare parte imputabilă scăderii acoperirii vaccinale în Europa în ultimii doi ani. Pandemia Covid-19 a jucat un rol important în această situație, pe lângă neîncrederea tot mai mare în vaccinuri.

Vaccinarea este singura modalitate de a preveni rujeola, o boală foarte contagioasă care poate duce la complicații grave, inclusiv la deces.

OMS face apel la toate țările europene să intensifice campaniile de vaccinare pentru a opri răspândirea acestei boli.

Nu este pentru prima dată când rujeola ocupă prima pagină a ziarelor din Europa: în 2018, 41.000 de persoane au contractat boala, iar 37 au murit. Epidemia a fost ținută sub control de pandemia Covid-19 (măsuri de izolare, măsuri de barieră, restricții de călătorie etc.), dar pare că va lua din nou amploare.

Potrivit OMS, acoperirea vaccinală cu două doze în regiunea europeană a scăzut de la 92% la 91% între 2019 și 2022, iar peste 1,8 milioane de copii nu au fost vaccinați.

„Vaccinarea este singura modalitate de a-i proteja pe copii împotriva acestei boli potențial periculoase", a declarat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat. Este esențial ca toate țările să fie pregătite să detecteze și să reacționeze din timp la focarele de rujeolă.

În 1980, înainte de introducerea pe scară largă a vaccinării, numărul anual de decese cauzate de rujeolă la nivel mondial era estimat la 2,6 milioane, potrivit Vaccination info service.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.