Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruleta alegerilor din Capitală. Atuurile și slăbiciunile candidaților provizorii

News.ro
Primaria Capitalei

Liderii PSD și PNL ar vrea să trimită un candidat unic să-l înfrunte pe actualul edil Nicușor Dan la Primăria Capitalei, însă percepția electoratului din București încurajează mai degrabă candidaturi separate, au explicat surse din coaliție, miercuri, pentru Știripesurse.ro.

Social-democrații și liberalii au mers în cea mai recentă ședință a coaliției cu propriile sondaje de opinie în care au testat pentru primăria Capitalei posibili candidați.

Teoria inițială a PSD și PNL a fost că primarul în funcție, Nicușor Dan, ar avea, dacă nu prima șansă, atunci o șansă destul de bună să câștige, dacă nu înfruntă un candidat în spatele căruia să se afle atât liberalii cât și social-democrații.

Cercetările sociologice au venit ca o lovitură în moalele capului pentru candidatul unic.

Votanții celor două partide sunt mai „inflexibili” decât au crezut PSD și PNL, astfel că o candidatură separată a celor două partide pentru Primăria Capitalei ar putea să fie o soluție aproximativ la fel de bună în comparație cu un candidat unic.

Până la finalul săptămânii este așteptată o decizie finală în coaliție. Pe masă se află funcția care beneficiază de al doilea număr de voturi, după cea de Președinte al țării.

Avem, așadar, un joc în 4:

1. Nicușor Dan (54 de ani), primarul în funcție, independent, va fi susținut de Alianța Dreapta Unită compusă din USR, Forța Dreptei și PMP. El își va axa candidatura pe profilul de „dreapta”, încercând să rupă cât mai multe voturi din bazinul PNL. Nicușor Dan va marșa pe ideea, confirmată de toate sondajele, că împărțirea voturilor dreptei va avantaja candidatul PSD. Cu alte cuvinte, Nicușor Dan va împinge alegătorii în zona 'Ori Nicușor, ori PSD'. Depinde dacă Nicușor Dan va reuși să convingă electoratul PNL că el merită mai mult voturile dreptei decât le merită candidatul PNL, din moment ce liberalii vor fi catalogați în campania lui Nicușor Dan ca o simplă „anexă” sau „breloc” al PSD. În sondaje se învârte în plaja 27-30%.

2. Cristian Popescu Piedone (61 de ani), primarul sectorului 5. Este „lupul singuratic”, așa cum s-a autointitulat și își va axa campania pe două componente: o candidatură cu accente 'anti-sistem' văzut ca supremația marilor partide care nu reușesc de 30 de ani să ofere Bucureștiului soluții viabile, dar și un candidat „gospodar” care se va adresa electoratului indiferent de culoarea politică. Piedone va mai insista pe ideea „omului din popor”. Chiar dacă ia voturi din toate zonele politice, de la alegători nervoși pe întreaga clasă politică, Piedone rupe cel mai mult din electoratul PSD. Sondajele îl dau cu peste 30%. Paradoxal, faptul că a fost acuzat de incompatibilitate de ANI i-a sporit vizibilitatea și a crescut interesul față de viitorul său politic. Având exemplul lui Sorin Oprescu din 2008, care a candidat independent și a câștigat în fața PD-L (Vasile Blaga) și PNL (Ludovic Orban), Piedone are șansa lui dacă ajunge până la finish.

3. Candidatul PSD. Organizația din București a votat în unanimitate să susțină candidatura Gabrielei Firea (51 de ani), iar purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, a declarat că Firea „este cel mai bine poziționată” să candideze din partea PSD. Cu toate acestea, o decizie finală nu s-a luat încă în partid. Din partea PSD ar mai putea candida Daniel Băluță și Robert Negoiță. Oricare va fi candidatul PSD în Capitală, acesta va fi unul redutabil, din moment ce PSD este cel mai puternic partid din București (peste 30% intenție de vot). Însă candidatul PSD va avea și două mari provocări. Prima o să fie să recupereze votanții care migrează spre Piedone pentru a fi sigur de victorie. Chiar și în acest caz victoria nu este sigură din cauza celei de-a doua provocări: dacă se realizează o unire a electoratului dreptei, acesta „va înghiți” candidatul PSD.

4. Candidatul PNL. PNL nu se află într-o situație roz în Capitală, unde gravitează la aproximativ 15% în sondaje. De aici și interesul scăzut în partid pentru o candidatură, puțini liberali manifestându-și dorința de a intra în cursă. Din partea partidului, alegerea „comodă” o reprezintă candidatura lui Sebastian Burduja, liderul PNL București. La cei 38 de ani ai săi, Burduja este cel mai „necopt” candidat dintre cei măsurați, însă tocmai acest lucru ar putea să fie întors în favoarea sa de către PNL. Școlit în străinătate, la Harvard și Stanford, liderul PNL București este „crud” în politică, nu are un trecut politic sulfuros, astfel că își poate creiona cel mai convenabil profil politic. Pe estimările sociologice, PNL are șanse slabe să dea, singur, Primarul Capitalei. Probabil că singura strategie câștigătoare este să-l convingă pe Nicușor Dan să se retragă din cursă. Semn că liberalii nu găsesc în partid prea multe variante, au cercetat și persoane cu notorietate precum fostul internațional român Ionuț Lupescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.