Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruptură definitivă între Ankara și Washington: Turcia a trecut la testarea sistemelor S-400, sfidând amenințările Statelor Unite

flipboard
S-400

Turcia testează luni şi marţi sisteme ruse de apărare antiaeriană, în pofida unor îndemnuri repetate ale Washingtonului de a nu le pune în funcţiune şi unor ameninţări cu sancţiuni, scrie presa turcă, relatează AFP, potrivit news.ro.

Guvernoratul Ankarei a anunţat duminică, într-un comunicat, că avioane militare - inclusiv F-16 - urmau să survoleze capitala luni şi marţi ”la joasă altitudine”, în cadrul unor ”teste ale unui sistem de apărare antiaeriană”, fără să facă alte precizări.

Cotidianul proguvernamental turc Milliyet dezvăluia luni faptul că aceste zboruri vizează, în realitate, testarea radarelor bateriilor de tip S-400, un sistem rus de apărare antiaeriană şi antirachetă achiziţionat de turci, spre marea nemulţumire a partenerilor lor din cadrul NATO.

Achiziţionarea de către turci a acestui sistem de apărare rus este un important subiect de tensiuni între Ankara şi Washington.

Această problemă a fost evocată într-o întâlnire, la jumătatea lui noiembrie, la Washington, între preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi american Donald Trump.

Washingtonul consideră că sistemele de tip S-400 nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO, din care Turcia face parte.

Vezi si: Niculae Bădălău anunță MĂCEL în PSD: Nu mai putem funcționa așa!

Statele Unite avertizează, de asemenea, că achiziţionarea acestui sistem de către Ankara, a cărui livrare a început în iulie, pune în pericol secretele tehnologice ale avionului de vânătoare american invizibil pe radar de tip F-35.

Turcia a comandat peste 100 de avioane de tip F-35, iar industria Apărării turce a investit sume importante în acest program, însă Statele Unite au decis să o excludă din program, după ce Ankara a primit primele livrări ale sistemului S-400.

Ankara se află sub ameninţarea unor sancţiuni din cauză că a cumpărat sistemul de tip S-400, însă un oficial american declara în octombrie că Turcia poate evita aceste sancţiuni dacă alege să nu activeze sistemele ruse.

Oficiali turci au insistat în ultimele săptămâni că sisteme ruse nu au fost utilizate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.