Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruptură totală între israelieni şi arabi (sondaj)

israel

Aproape jumătate dintre israelieni vor ca arabii să fie expulzaţi sau transferaţi în afara Israelului, reiese dintr-un sondaj referitor la divizările religioase din ţară, dat publicităţii marţi şi preluat de Reuters.

Ancheta, realizată de Pew Research Center din Washington, mai arată că mulţi locuitori ai Israelului, atât evrei, cât şi arabi, par să-şi fi pierdut speranţa într-o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian. Potrivit anchetei, 48% dintre respondenţi se declară de acord cu enunţul că arabii ar trebui expulzaţi sau transferaţi din Israel, unde aceştia formează 19% din populaţia de 8,4 milioane de locuitori. Aproximativ 80% dintre arabi s-au plâns de discriminarea puternică la care sunt supuşi musulmanii în societatea israeliană.

Conform sondajului, circa 40% dintre evreii israelieni sunt de părere că poate fi găsită o modalitate ca Israelul să coexiste cu un viitor stat palestinian, un procent similar fiind de opinie contrară. De notat că aceste cifre au rămas relativ stabile în ultimii ani. În schimb, procentul arabilor din Israel care cred în posibilitatea unei coexistenţe a scăzut de la 74% în 2013 la 50% în 2015. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 5.601 persoane, dintre care 3.789 de evrei, 871 de musulmani, 468 de creştini şi 439 de druzi, în perioda octombrie 2014 - mai 2015. Dintre evrei, 9% s-au identificat ca ultra-religioşi, 13% ca religioşi, 29% ca tradiţionalişti şi 49% ca seculari.

Ancheta a mai scos în evidenţă divizări între evreii religioşi şi cei laici cu privire la relaţia dificilă între tradiţiile religioase şi viaţa modernă de zi cu zi din Israel, ca şi asupra chestiunii dacă valorile democratice ar trebui să prevaleze în faţa învăţăturilor religioase. De pildă, numai 6% dintre evreii seculari sunt de acord cu decizia, în vigoare de zeci de ani, de suspendare a majorităţii mijloacelor de transport în comun în ziua de sabat, o interdicţie sprijinită însă de 96% dintre evreii ultra-religioşi şi de 85% din cei autodeclaraţi 'religioşi', conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.