Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a cerut Israelului să predea AIEA documentele privind programul nuclear al Iranului

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

Moscova a cerut joi Israelului să predea fără întârziere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) documentele privind continuarea programului nuclear al Iranului, dacă acestea într-adevăr există, conform unei declaraţii făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citată de RIA Novosti, scrie agerpres.ro.

'Dacă Israelul sau oricine altcineva a obţinut documente care - aşa cum se spune - dovedesc menţinerea de către Iran a planurilor de dezvoltare a armelor nucleare, aceste documente trebuie predate fără întârziere către AIEA, responsabilă pentru punerea în aplicare a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune, JCPOA (The Joint Comprehensive Plan of Action)', a afirmat Lavrov. 

Luni seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit, în direct la televiziunile israeliene, că guvernul său deţine 'copiile' a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute în urmă cu câteva săptămâni de către serviciile secrete. 

Aceste documente constituie 'dovezi noi şi concludente asupra programului de arme nucleare pe care Iranul l-a ascuns ani în şir de privirile comunităţii internaţionale în arhivele sale atomice secrete', a afirmat prim-ministrul israelian, fără să declare însă că Iranul şi-a încălcat angajamentele asumate în cadrul acordului din 2015, al cărui adversar înverşunat este premierul Netanyahu, potrivit AFP. 

Acordul a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Republica Islamică şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania). 

Acest acord este prezentat de susţinătorii săi din Occident ca fiind cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică, conform AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.