Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri explozive: Construcția gazoductului TurkishStream prin Bulgaria, controlată exclusiv de Rusia

turkish stream

Presa din Bulgaria a dezvăluit că Federația Rusă a controlat construcția Turkish Stream prin Bulgaria. Ediția bulgară a Euractiv a publicat documente scurse din e-mailurile rușilor despre foaia de parcurs a construcției prin țara vecină.

Din punct de vedere geopolitic, construcția Turkish Stream prin Bulgaria a permis Rusiei să invadeze Ucraina fără a-și pierde opțiunile de aprovizionare cu gaze din Serbia și Ungaria, ceea ce vine la pachet cu o pârghie politică.

Kremlinul a avut control deplin asupra construcției gazoductului Turkish Stream prin Bulgaria, prin intermediul unor companii rusești și belaruse. Astfel, Rusia a controlat în totalitate construcția unui gazoduct care ocolește Ucraina, numit Turkish Stream, prin Bulgaria în 2019-2021, în ciuda declarațiilor premierului de atunci, Boyko Borisov, potrivit cărora proiectul se afla sub controlul guvernului bulgar. Dezvăluirile publicate de Euractiv se bazează pe o serie de documente scurse din e-mailul rușilor despre foaia de parcurs pentru construcție.

Se remarcă faptul că gazoductul, care trece prin Bulgaria, transportă gaz rusesc către Serbia și Ungaria. De la începutul anului 2025, Turkish Stream va rămâne singura conductă care transportă gaze rusești către UE.

Procedura, ajutată pe placul Krmlinului

 

"S-au scurs documente din e-mailul piratat al politicianului rus Alexander Babakov, care a fost sancționat în repetate rânduri pentru agresiunea rusă în Ucraina din 2014 și este descris ca fiind unul dintre organizatorii finanțării secrete a formațiunilor politice din mai multe țări. Există, de asemenea, o scurgere de documente din e-mailul asistentului lui Babakov, Evgheni Zobnin", - se arată în material.

Documentele arată că Rusia a preluat controlul total al întregului proiect în perioada 2018-2020. Autoritățile bulgare au organizat mai întâi o licitație pentru construcția conductei, care a fost câștigată de consorțiul saudit Arkad la începutul anului 2019. Acordul a fost finalizat la 14 octombrie 2019, în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Arabia Saudită.

Potrivit publicației, în special, s-a ajuns la un acord pentru a transfera gestionarea proiectului de gazoduct care traversează Bulgaria de la consorțiul saudit Arkad la partea rusă, prin numirea unor subcontractori.

Au fost elaborate diverse opțiuni pentru a permite Gazprom Export să preia controlul proiectului și Gazprombank să îl finanțeze, dar pentru a păstra câștigătorul formal al licitației - consorțiul saudit Arkad. Acest lucru este confirmat de un nou lot de documente scurse publicate de InformNapalm și decriptate de hackerii bulgari. Acestea provin din corespondența lui Evgeny Zobnin - care, oficial, deține doar funcția de consilier al politicianului rus Alexander Babakov. Dar ele arată în detaliu cum s-au desfășurat negocierile între ruși, arabi și partea bulgară, cum Rusia a impus agresiv termene limită, a asigurat finanțarea și și-a impus interesele în Bulgaria, potrivit publicației bulgare Capital.

Saudiții au pus lupul rus paznic la oile europene

 

La 18 noiembrie 2019, un acord de management obligatoriu a fost semnat între ruși și consorțiul saudit. Rusia a plătit saudiților mai întâi 50 de milioane de dolari și apoi alte 35 de milioane de dolari ca despăgubire.

În 2020, companiile ruse și belaruse au început să construiască o conductă în Bulgaria. Acestea au fost aprobate de compania bulgară de stat Bulgartransgaz, care deține infrastructura de gaz din țară.

Arkad nu a specificat subcontractanții în documentele de licitație, ceea ce înseamnă că participarea companiilor rusești și belaruse a fost aprobată politic de autoritățile bulgare, a adăugat presa.

Anterior, Euractiv a relatat că Bulgaria va deveni principala rută pentru importul de gaze rusești în Uniunea Europeană în 2025. Se menționează că, din cauza încetării preconizate a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina în cursul acestui an, conducta Balkan Stream prin Bulgaria va deveni principala rută de aprovizionare pentru UE.

Începând de vineri, 1 martie, cea mai mare rafinărie de petrol din Bulgaria, Lukoil Neftekhim Burgas, controlată de ruși, a încetat să proceseze petrol rusesc. Legea adoptată de parlamentul țării conține o astfel de prevedere.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.