Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a deschis o anchetă penală în cazul unui celebru jurnalist pentru publicarea de informaţii false privind armata

bbc.com
razboi tanc ucraina rusia armata

Rusia a deschis marţi o anchetă penală în cazul unui celebru jurnalist pentru publicarea de "informaţii false" privind acţiunile armatei ruse în Ucraina, o acuzaţie recent introdusă pasibilă de 15 ani de închisoare, relatează AFP.

Comitetul de anchetă, însărcinat cu principalele cazuri, a anunţat că a deschis "o anchetă penală împotriva jurnalistului Aleksandr Nevzorov", reproşându-i că "a publicat cu bună ştiinţă informaţii false privind o bombardare deliberată a unei maternităţi din Mariupol (sud-estul Ucrainei) de către armata rusă".

"Aceste articole erau însoţite de fotografii care nu sunt de încredere ale unor civili afectaţi de bombardament (...) Ministerul rus al Apărării a anunţat deja oficial că această informaţie a fost falsă", a adăugat instituţia într-un comunicat.

Comitetul de anchetă a precizat că încearcă în prezent să-l localizeze pe Nevzorov, în vârstă de 63 de ani, care a fost şi deputat în anii 2000, potrivit Agerpres.ro.

Este vorba despre primul caz cunoscut de acest gen împotriva unui jurnalist din Rusia de la adoptarea, la începutul lui martie, a unei legi care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru orice informaţie privind armata rusă considerată mincinoasă de Kremlin.

Fost prezentator de televiziune, jurnalistul publică acum în principal pe reţelele sociale şi pe YouTube, unde canalul său are peste 1,6 milioane de abonaţi. Fiecare dintre ultimele sale patru video-uri postate are peste trei milioane de vizualizări.

Afacerea care îl vizează intervine într-un context de represiune în creştere împotriva media şi a jurnaliştilor, în paralel cu operaţiunea militară rusă în Ucraina.

Utilizarea cuvântului "război" pentru a descrie această intervenţie sau acţiuni împotriva civililor este teoretic pasibilă de urmărire penală.

Pe lângă legea care pedepseşte "minciunile" împotriva armatei, deputaţii ruşi au adoptat marţi o lege similară care prevede până la 15 ani de închisoare împotriva celor care denigrează acţiunea Moscovei în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.