Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a eliberat un disident din Crimeea dintr-o clinică de psihiatrie

tatari crimeea

Autorităţile ruse au eliberat miercuri un important disident din Crimeea dintr-o clinică de psihiatrie după ce a fost reţinut în acest loc timp de aproape o lună şi supus forţat unor examinări, au anunţat avocatul său şi un coleg, relatează Reuters. Ilmi Umerov, vicepreşedintele Mejlisului tătarilor din Crimeea, care a fost suspendat de către Moscova după ce a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina, în 2014, a fost supus unui test psihiatric obligatoriu de către autorităţile locale în luna august.

Ţările occidentale, între care Marea Britanie şi SUA, au cerut eliberarea lui Umerov şi militanţi pentru drepturile omului au acuzat Rusia de renaştere a practicii sovietice de supunere a disidenţilor politici la un tratament psihiatric forţat. Autorităţile au deschis un dosar penal împotriva lui Umerov pe care îl acuză de declaraţii care subminează integritatea teritorială a Rusiei prin cererea, într-un interviu, a încetării controlului rus în Crimeea.

În cazul în care este găsit vinovat, bărbatul, în vârstă de 59 de ani, care a afirmat că sănătatea lui mentală este în regulă, ar putea fi condamnat până la cinci ani de închisoare. Avocatul lui Umerov, Mark Feygin, a declarat că clientul său a fost eliberat miercuri dintr-o unitate medicală dezafectată din Simferopol, capitala Crimeii, unde a fost deţinut. El a spus că se confruntă totuşi cu o acuzaţie în ceea ce susţine că este un caz politic şi a cerut să fie amnistiat. Tătarii, o comunitate în principal musulmană, care reprezintă aproximativ 15% din populaţia Crimeii, s-au opus în mare parte conducerii ruseşti în peninsulă şi susţin că anexarea din 2014 a fost ilegală, o opinie susţinută de Vest. Potrivit Moscovei, majoritatea locuitorilor din Crimeea au votat pentru a se alătura Rusiei în cadrul unui referendum corect şi corespunzător, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.