Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a finalizat retragerea din jurul Kievului (surse SUA)

AFP
bloc bombardat kiev

Statele Unite cred că Rusia a finalizat retragerea din jurul Kievului și că își reface și își realimentează trupele în vederea unei preconizate redesfășurări în Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.

În weekend, Ucraina a declarat că forțele sale au recucerit toate zonele din jurul Kievului, revendicând controlul complet al regiunii capitalei pentru prima dată de când Rusia a lansat invazia, notează mediafax.

"Evaluăm că toți rușii au plecat", a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, adăugând că evaluarea SUA a fost finalizată în ultimele 24 de ore.

Retragerea a inclus și părăsirea de către trupele rusești a orașului Cernihiv.

Dar oficialul a declarat că Kievul a rămas sub amenințare, chiar dacă trupele terestre ruse au părăsit zona.

Din cele 130 de batalioane ruse care au fost trimise în Ucraina pentru invazie, mai mult de 80 au rămas încă în țară.

"Amenințarea (unei) invazii terestre (a Kievului) a dispărut în mod clar pentru moment... dar nu este clar care sunt obiectivele lor pe termen mai lung", a declarat oficialul.

Trupele care părăseau zona se retrăgeau în Belarus și Rusia pentru a se reconsolida, dar nu era clar câți dintre ei vor fi trimiși în cele din urmă înapoi în Ucraina, a adăugat oficialul.

Factorii de decizie occidentali au denunțat crimele din orașul Bucea ca fiind o crimă de război, iar oficialii ucraineni spun că o groapă comună de lângă o biserică conține între 150 și 300 de cadavre.

Moscova, care se referă la conflict ca la o "operațiune militară specială" menită să "denazifice" Ucraina, a negat că a vizat civili, acolo sau în altă parte.

Ministerul rus de Externe a declarat că imaginile cu cadavrele de la Bucea au fost puse în scenă pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și pentru a face să deraieze negocierile de pace cu Kievul.

"Când vezi indivizi cu mâinile legate la spate și dovezi că au fost împușcați în cap, cu siguranță pare a fi premeditat, pare a fi planificat, cu siguranță pare a fi foarte, foarte deliberat", a declarat oficialul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.