Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a început 'a doua invazie' în Ucraina: Regiunea Zaporojie, vizată de cel mai mare atac de la începutul războiului

epthinktank.eu
Ucraina-razboi

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile în dimineaţa zilei de vineri împotriva regiunii Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată încă de la începutul invaziei sub controlul Rusiei, care controlează în prezent o parte a regiunii omonime, relatează EFE, scrie Agerpres.

Forţele ruse au atacat în special infrastructura energetică din Zaporojie la primele ore ale dimineţii, lovind oraşul de 17 ori într-o singură oră, a indicat secretarul Consiliului local, Anatoli Kurtiev, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit lui Kurtiev, acesta este cel mai mare număr de atacuri lansate de Rusia asupra Zaporojie de la începutul războiului.

Serhii Lisak, şeful administraţiei militare din Dnipropetrovsk, a lansat un apel pe contul său de Telegram către locuitorii din regiune să nu se apropie de obiectivele de infrastructură critică şi să nu publice date privind consecinţele atacurilor şi ale operaţiunilor de apărare antiaeriană.

Explozii au fost auzite în mai multe zone ale regiunii, inclusiv în oraşul Zaporojie şi la Vinniţa, în timp ce în regiunea vecină Dnipropetrovsk, autorităţile locale au avertizat cu privire la un atac cu drone, au informat surse oficiale, citate de agenţiile ucrainene de presă.

Ofensivă din Marea Azov și Marea Neagră

Sirenele de atac aerian au răsunat din nou vineri dimineaţă, autorităţile ucrainene cerând locuitorilor să se ascundă în adăposturi, anunţând un alt atac masiv aerian, după ce armata ucraineană a depistat un avion AWACS A-50U pe care Rusia îl ridică de regulă în aer pentru a detecta ţintele de pe teritoriul Ucrainei, relatează Kanal24.

Alertele de atac aeriene au fost activate în noaptea de joi spre vineri în majoritatea regiunilor din Ucraina, armata rusă lansând atacuri cu rachete şi drone, dinspre Crimeea (ocupată) în special asupra unor obiective de infrastructură, dintre care unele au fost distruse, potrivit Reuters, Unian şi postului de televiziune ucrainean Kanal 24.

Rusia a lansat dronele kamikaze de pe coasta de est a Mării Azov, iar rachetele Kalibr de pe o fregată din Marea Neagră.

Cel puţin zece rachete au lovit oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone, au anunţat vineri responsabili locali.

"Ocupanţii au lovit infrastructura critică. Au fost aproximativ 10 explozii", a indicat guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Oleh Sinehubov, pe contul său din Telegram. "În unele zone există întreruperi de curent. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului", adaugă el.

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a anunţat posibile întreruperi în alimentare cu energie electric, agent termic şi apă în urma atacurilor produse în jurul orei locale 04:00. Nu există informaţii referitoare la eventuale victime umane în acest oraş din nord-estul Ucrainei.

Asupra regiunilor Harkov şi Zaporojie au fost lansate circa 35 de rachete S-300, care sunt greu de interceptat de antiaeriană ucraineană.

Campania de primăvară

Ruşii şi-au intensificat ofensiva asupra Ucrainei în ultimele zile, cu mai puţin de două săptămâni înainte de împlinirea unui an de la începutul invaziei, la 24 februarie.

În timp ce cele mai grele lupte au loc în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul ţării, la graniţa cu Rusia, Moscova şi-a intensificat, de asemenea, atacurile în regiunile Zaporojie şi Herson, în sud-vest.

Cele patru regiuni au fost anexate de Rusia în septembrie trecut, în urma convocării unor referendumuri în zonele ocupate care nu au fost recunoscute la nivel internaţional şi pe care armata rusă nu le controlează integral nici în prezent.

A doua invazie

Guvernele occidentale cred că Rusia plănuieşte un atac major asupra Ucrainei, posibil chiar săptămâna viitoare, când la 24 februarie se împlineşte un an de război. Obiectivul principal al Moscovei este de a captura regiunea Donbas, inclusiv Luhansk, pe care Ucraina o controlează parţial.

Surse guvernamentale ucrainene spun că un scenariu ar include lovituri cu rachete balistice asupra marilor oraşe, inclusiv Kiev, şi o încercare de a izola estul ţării prin bombardarea podurilor şi avansarea într-un arc de cerc dinspre nord şi sud.

Analiştii militari sunt sceptici însă că Rusia are suficiente unităţi de infanterie pentru a avansa rapid pe teritoriul ucrainean.

Ei recunosc, totuşi, că unele porţiuni ale frontierei ruso-ucrainene sunt slab apărate, iar cea mai mare parte a forţelor ucrainene se află acum concentrate în provincia estică Doneţk, unde luptele se desfăşoară în jurul oraşului Bahmut.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.