Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a interzis radio-televiziunea canadiană în Rusia după interzicerea ca RT în Canada. Proteste vehemente ale premierului Justin Trudeau

CBC/Radio-Canada
CBC/Radio-Canada

Rusia a anunţat, miercuri, închiderea biroului de la Moscova a radio-televiziunii canadiene CBC/Radio-Canada şi anunlarea acreditărilor şi vizelor jurnaliştilor săi, o decizie considerată "inacceptabilă" de prim-ministrul canadian, scrie AFP preluat de news.ro

Este prima dată când Moscova interzice o entitate media occidentală de la debutul ofensivei ruse în Ucraina pe 24 februarie. Rusia a explicat că este vorba despre un răspuns la interzicerea canalului grupului rus RT din Canada decisă la mijlocul lui martie.

"Prin decizia sa de a expulza mass-media canadiene din Moscova, Putin încearcă să le împiedice să informeze fapte şi este inacceptabil", a declarat Justin Trudeau pe Twitter. "Jurnaliştii trebuie să poată lucra în siguranţă - fără cenzură, intimidare sau ingerinţă", a adăugat el.

Acuzând guvernul canadian că a "adoptat o cale (politică) în mod deschis rusofobă", purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova a estimat în cadrul briefing-ului săptămânal că "CBC a devenit un megafon de propagandă" antirusească. Ea a denunţat, de asemenea, sprijinul Canadei pentru Ucraina, înainte şi după ofensiva rusă împotriva vecinului său.

De partea sa, grupul audiovizual s-a arătat "profund dezamăgit" de decizia Kremlinului, amintind că CBC/Radio-Canada a avut un birou la Moscova timp de 44 de ani şi era până în prezent singura entitate de presă canadiană cu o prezenţă permanentă în această ţară, potrivit unui comunicat.

"Pentru jurnalismul internaţional este o veste foarte proastă", a declarat în timpul unei conferinţe de presă directoarea generală de informare a grupului Luce Julien, care vorbeşte despre "o zi neagră" pentru informaţie.

Grupul CBC/Radio-Canada, care avea zece persoane angajate în Rusia, dintre care trei jurnalişti străini, a anunţat la începutul lui martie că suspendă "temporar" activitatea jurnaliştilor săi de la faţa locului din cauza noii legi care prevede pedepse cu închisoarea în caz de difuzare de "informaţii mincinoase despre armată" cu privire la ofensiva rusă în Ucraina.

UE a interzis de asemenea mass-media ruse, dar până acum Moscova nu a adoptat măsuri echivalente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.