Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a respins o cerere de cooperare judiciară pentru audierea unui martor în Cazul Zborului prabușit - Mh17

Business Insider
MH17

Rusia a respins o cerere de cooperare din partea justiţiei olandeze în vederea audierii lui "Muchkaev", un martor al prăbuşirii zborului MH17 în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei, care a ucis toate cele 298 de persoane aflate la bord, a raportat miercuri tribunalul din Schiphol, notează AFP preluat de agerpres.

Serghei Muchkaev era, potrivit presei olandeze, comandantul unei brigăzi antiaeriene ruse care, potrivit echipei internaţionale de anchetă, a fost însărcinată să furnizeze racheta BUK care a doborât avionul companiei Malaysia Airlines.

Echipa de anchetă a stabilit în 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă rusă deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, dar Moscova a negat întotdeauna cu vehement orice implicare în prăbuşire.

Luna trecută, tribunalul a ordonat o cerere de cooperare judiciară, întrebând dacă comandantul este capabil şi dispus să depună mărturie.

Într-un răspuns adresat judecătorului de instrucţie datând de la începutul lui decembrie, autorităţile ruse au indicat "că întrebările (...) care trebuie adresate martorului Muchkaev se referă, printre altele, la date despre chestiuni militare, care sunt supuse confidenţialităţii în conformitate cu legislaţia rusă", a raportat tribunalul din Schiphol.

Executarea cererii de cooperare judiciară din partea Ţărilor de Jos ar putea, potrivit Rusiei, "submina secretele de stat ale Federaţiei Ruse şi, prin urmare, interesele esenţiale ale Federaţiei Ruse", a raportat tribunalul, Rusia declarând, prin urmare, că nu este "în măsură să coopereze".

Judecătorul de instrucţie a închis, aşadar, dosarul pe fondul anchetei. Audierile vor continua pe 20 decembrie.

Tribunalul a mai indicat că rudele victimelor, care în cursul audierilor din septembrie au cerut Rusiei să facă dreptate, au depus 301 cereri de despăgubire.

Cei patru inculpaţi, trei cetăţeni ruşi - Igor 'Strelkov' Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov - şi un ucrainean - Leonid Harcenko - sunt judecaţi în lipsă pentru presupusa "ucidere". Doar Pulatov a angajat o echipă de avocaţi olandezi să-l apere în instanţă, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.