Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a suspendat oficial tratatul de dezarmare nucleară cu SUA. Putin a promulgat legea

Getty
putin

Președintele rus Vladimir Putin, a promulgat legea care suspendă participarea Rusiei la Tratatul de dezarmare nucleară New START (sau START III). Documentul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează Rador.

Reamintim că tratatul a fost semnat între Moscova și Washington, implicând reducerea arsenalelor nucleare ale ambelor părți.

Putin a anunțat decizia de a suspenda participarea Rusiei la START-3 în timpul discursului său despre starea naţiunii rostit în faţa Adunării Federale la data de 21 februarie. Potrivit șefului statului rus, schimbările s-au produs cu mult timp în urmă: în afară de Statele Unite, în NATO există și alte puteri nucleare.

Putin a subliniat că, pentru a continua activitatea în cadrul acestui tratat, este necesar să se clarifice cum vor fi luate în calcul arsenalele nucleare ale acestor puteri nucleare.

Potrivit liderului american, Joe Biden, autoritățile ruse au făcut o mare greșeală, luând o astfel de decizie. În același timp, el a remarcat că este încrezător în capacitatea Rusiei și a Statelor Unite de a remedia acest fapt, situație în care ar fi posibil să se găsească o soluție.

Vicesecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a subliniat, la rândul său, că Washingtonul este pregătit să înceapă negocierile cu Moscova pe tema START III chiar începând de mâine, dacă Federația Rusă este pregătită şi ea pentru acest fapt.

Tratatul New START a fost semnat la Praga, pe 8 aprilie 2010, de către preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev. Tratatul a limitat numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi la 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri, pe uscat, pe mare sau în aer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.