Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a trecut la nivelul următor aruncând în luptă rachetele hipersonice. Care e de fapt mesajul pentru Occident

Sputnik France
Kinjal racheta

Rusia a folosit rachete hipersonice Kinjal (pumnal) pentru a distruge un depozit subteran de muniție și rachete, dar întrebarea este ce înseamnă acest lucru pentru războiul din Ucraina, dar și pentru Occident.

Potrivit unui expert în apărare, acesta avertismentul lansat de Rusia că „are mijloacele de a escalada” conflictul în continuare și că Ucraina nu poate să se apere împotriva acestor atacuri.

„Un mesaj” că Rusia ar putea atinge ținte în alte părți ale Europei.

Dr. James Bosbotinis, specialist în apărare și afaceri internaționale, a declarat pentru BBC că nu este posibil ca armata ucraineană să se apere împotriva atacurilor acestor rachete. „Viteza Kinjal-ului evită orice sistem de apărare aeriană ucraineană, iar platformele de lansare pot lansa de la distanțe dincolo de raza de acțiune a Ucrainei.”

El a spus că racheta hipersonică a fost probabil lansată din sudul Rusiei.

Bosbotinis a spus că atingerea „țintei de mare valoare” a unui depozit militar subteran „transmite Ucrainei mesajul că Rusia are mijloacele de a escalada în continuare acest conflict... Este, de asemenea, un avertisment către vest că Rusia poate, desigur, să urce miza în Ucraina și Kinjal ar putea fi, de asemenea, desfășurate dacă războiul ar escalada și atrage puteri externe.”

El a spus că este „un mesaj” că Rusia ar putea atinge ținte în alte părți ale Europei.

Ce sunt rachetele supersonice

Președintele Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”, dar ce sunt ele mai exact?

Moscova susține că aceste rachete zboară la viteze excepțional de mari - viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră - și că, combinate cu manevrabilitate, este extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experți militari occidentali cred totuși că Rusia ar putea exagera capacitățile armelor lor hipersonice aer-sol.

„Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.

Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruși, Kinjal este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km.

Președintele Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.

Racheta supersonică, avantaj strategic sau psihologic?

Un alt expert militar, Pavel Felgenhauer, a spus că utilizarea rachetelor Kinjal nu oferă Moscovei un avantaj strategic, ci este mai mult un avantaj psihologic.

„Practic, nu schimbă câmpul de luptă, dar cu siguranță are efect în ceea ce privește propaganda psihologică, să sperie pe toată lumea”, a explicat el.

Moscova a dezvoltat această gamă de arme hipersonice pentru a putea evita sistemele de apărare precum scutul antirachetă american din Europa, dar China a testat cu succes și un planor hipersonic, iar Coreea de Nord susține că dezvoltă și ea arme hipersonice.

„Statele Unite nu au această armă pentru moment”, notează Vassili Kashin.

James Acton spune că nu consideră mai periculoase decât rachetele sau artileria care poate provoca la fel de multă moarte.

Nu îl consider atât de semnificativ”, „nu știu cât de mult avantajează Rusia prin folosirea rachetelor hipersonice”.

Diferite clase de arme suporsonice rusești

Racheta Kinjal (Pumnal)

Testată pentru prima dată cu succes în 2018, Kinjal și-a atins toate țintele în timpul testelor la o rază de la 1.000 km până la 2.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Dar această rază de acțiune poate fi extinsă deoarece sunt trase de pe avioane, în special de la Mig-31.

Racheta Avangard

Rachetele hipersonice cu planor hipersonic Avangard ale Rusiei sunt capabile să-și schimbe direcția și altitudinea la viteze foarte mari, făcându-le „practic invincibile”, potrivit lui Putin, care compară progresul științific și militar al dezvoltării lor „cu crearea primului satelit artificial al Pământului”, celebrul Sputnik.

Testate cu succes în decembrie 2018, viteza lor a atins apoi 27 Mach – sau de 27 de ori viteza sunetului – și a atins o țintă situată la aproximativ 6.000 de km distanță, potrivit Ministerului rus al Apărării. Au fost puse în funcțiune în decembrie 2019. Planoarele hipersonice Avangard sunt capabile să transporte sarcini nucleare.

Rachete Zircon

Rachetele hipersonice Zircon sunt lansate de pe o navă sau submarin de suprafață. Prima lansare oficială de test a fost în octombrie 2020 și zboară viteze la Mach 9 pentru a atinge ținte pe uscat sau pe mare.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a anunțat primul test de probă cu succes a unei rachete Zircon.

Alte teste au avut loc din octombrie 2020 în Arctica rusă, în special de pe fregata Amiral Gorchkov și de pe submarin scufundat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.