Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuza Bulgaria de tradare. Ce a decizie a luat Bulgaria

bulgaria

Bulgaria a reacționat miercuri după afirmațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a acuzat-o de trădare ca urmare a intenției guvernului de la Sofia de a înlocui vechile avioane militare achiziționate în perioada sovietică cu avioane multirol la mâna a doua F-16 din Portugalia ori Eurofighter din Italia, transmite agenția Reuters.

'Vești din Bulgaria: un anume Shalamanov (ministrul apărării Velizar Shalamanov n.red) l-a convins pe premierul Bliznashki să trădeze încă o dată Rusia (...) prin achiziția de avioane la mâna a doua', a postat Rogozin pe Twitter.

În replică, ministrul bulgar de externe Danail Mitov a emis o declarație în care califică afirmațiile lui Rogozin drept inacceptabile și 'contrare bunelor maniere'. 'Ele arată, din nefericire, lipsă de respect față de statul bulgar și față de instituțiile bulgare', a adăugat șeful diplomației de la Sofia. 'Cât despre acuzațiile de lipsă de loialitate, aș dori să reamintesc autorului acestora că Bulgaria este membră a UE și NATO și nu datorează terților explicații cu privire la deciziile ei suverane', a conchis el.

Bulgaria are vechi legături lingvistice, culturale și religioase cu Rusia. În perioada Războiului Rece a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Moscovei, iar în prezent pe plan economic este complet dependentă de gazele rusești. După declanșarea actualei crize din Ucraina, armata bulgară a participat la manevrele militare ale NATO, dar a fost nevoie de presiuni intense din partea UE și a SUA pentru ca guvernul de la Sofia să suspende lucrările la gazoductul South Stream, proiect ce favorizează interesele concernului rus Gazprom.

Nu este pentru prima dată când Rogozin, care este vizat de sancțiunile occidentale ca urmare a acțiunilor Rusiei în Ucraina, face afirmații ofensatoare la adresa unor țări est-europene, amintește Reuters, dând exemplul declarației sale din luna mai, când avionul său nu a primit permisiunea să survoleze spațiul aerian al României și a spus atunci că data viitoare va veni la bordul unui bombardier strategic Tupolev-160.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.