Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză direct serviciile secrete din SUA, Marea Britanie și Ucraina pentru atacul terorist de la mall: 'Credem că sunt implicați în acest lucru'

BBC News
Crocus City Hall

Atacul terorist de la mallul Crocus de lângă Moscova a fost pregătit de islamiști radicali, iar serviciile speciale „ale Ucrainei au contribuit, de asemenea, la toate”, a declarat șeful FSB, Alexander Bortnikov. Pe lângă Ucraina, Moscova mai acuză serviciile din SUA sau Marea Britanie.

"În termeni generali, credem că sunt implicați în acest lucru", a declarat marți Bortnikov reporterilor, relatează Interfax. El a adăugat: "Acum pot spune doar că am primit informații preliminare care indică părtinirea celeilalte părți în pregătirea acestei acțiuni", a fost răspunsul lui Bortnikov, la întrebarea despre implicarea Kievului în atacul terorist.

"Credem că acțiunea a fost pregătită chiar de islamiștii radicali, așa că, desigur, serviciile speciale occidentale au contribuit, iar serviciile speciale ale Ucrainei sunt direct legate de acest lucru", a spus Bortnikov.

Acuză și SUA și Marea Britanie

Directorul FSB a mai spus că evoluțiile „indică implicarea Statelor Unite, Marii Britanii și Ucrainei” în atacul terorist.

"Cred că da. În orice caz, acum vorbim despre faptul că avem, aceasta este o informație generală, dar există deja anumite evoluții", a spus Bortnikov, răspunzând la întrebarea dacă aceste trei țări se află într-adevăr în spatele atacului terorist din regiunea Moscovei.

Budanov, posibilă țintă

Alexander Bortnikov consideră că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar trebui recunoscut ca organizație teroristă.

"Trebuie să o facem, desigur. Cred că acesta este un motiv nu numai pentru a lua în considerare, ci și pentru a lua o decizie adecvată", a declarat Bortnikov.

„Șeful serviciilor secrete ucrainene, Budanov, ar putea deveni o țintă legitimă pentru armata rusă. Serviciul de Securitate al Ucrainei ar trebui să fie recunoscut ca organizație teroristă”, a mai spus șeful FSB.

Alerta rămâne în vigoare în Rusia

Amenințarea teroristă în Rusia rămâne, a declarat directorul FSB al Federației Ruse, Alexander Bortnikov.

"Da, din păcate pentru o lungă perioadă de timp, acest lucru este adevărat", a declarat el reporterilor marți, răspunzând la o întrebare conexă.

Informațiile de la serviciile secrete americane

Statele Unite au transmis Rusiei informații despre un atac terorist pregătit în țară, dar au fost informații de natură generală, a declarat reporterilor directorul FSB al Federației Ruse, Alexander Bortnikov.

"Informațiile (transmise de Statele Unite) au fost de natură generală despre pregătirea actelor teroriste în locurile de adunare în masă a cetățenilor, am răspuns la aceste informații, desigur, și am luat măsurile adecvate pentru a preveni acest tip de manifestări", a spus el. "Din păcate, acțiunile pe care le-am desfășurat în legătură cu un anumit grup de persoane specifice nu au fost confirmate la acel moment", a adăugat directorul FSB.

Înainte de 8 martie, Ambasada SUA și-a avertizat concetățenii cu privire la atacurile teroriste care se pregătesc în Rusia în locurile de adunare în masă. Pe 19 martie, președintele rus Vladimir Putin a numit aceste declarații „provocatoare și menite să intimideze și să destabilizeze societatea” la o reuniune a FSB. Potrivit acestuia, aceste avertismente i-au amintit „de șantajul fățiș”.

După declarațiile reprezentantului Consiliului Național de Securitate al administrației SUA, Adrienne Watson, despre transferul de date privind atacul terorist iminent către partea rusă, o sursă din cadrul serviciului special rus a confirmat că astfel de informații au fost într-adevăr primite.

Transferul datelor - investigat

După atacul de la malul  Crocus, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că informațiile privind pregătirea atacurilor teroriste "nu sunt niciodată furnizate Kremlinului, sunt furnizate prin canalele serviciilor speciale" și aceste informații nu sunt dezvăluite. El a adăugat că partea rusă investighează incidentul în mod independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.