Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză SUA că au distrus capitala ISIS: 'A suferit soarta Dresdei din 1945'

Newsweek
raqqa

Rusia a denunţat vehement duminică "bombardamentele barbare" ale coaliţiei conduse de SUA asupra oraşului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile şi care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaţilor asupra oraşului german Dresda, în februarie 1945, relatează AFP.

Raqqa, "capitala" califatului proclamat unilateral de Statul Islamic, a "suferit soarta (oraşului german) Dresda în 1945, ras de pe faţa pământului de bombardamentele americane şi britanice", a declarat duminică Ministerul Apărării rus, ironizând "declaraţiile triumfaliste" ale SUA.

Citește și: Șeful Parlamentului European trage semnalul de alarmă, după scandalul din Catalonia: 'Europa trebuie să se teamă de înmulţirea micilor patrii'

Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că sfârşitul califatului Statului Islamic "este aproape" după căderea oraşului Raqqa, recucerit de forţele kurde susţinute de Washington.

Ministerul Apărării rus susţine că ajutorul occident se scurge în prezent pentru restaurarea Raqqa, astfel încât să şteargă amploarea distrugerii sale sale, în timp ce, potrivit lui, cereri de ajutor umanitar din partea Moscovei i-au fost refuzate.

"În ultimii ani, Rusia s-a adresat în mod repetat SUA şi capitalelor europene să trimită ajutor umanitar sirienilor care suferă din cauza războiului. Mai mult, am pregătit chiar şi o listă cu localităţile în care această asistenţă este necesară mai întâi, fără a împărţi sirienii în 'răi' şi 'buni'. De fiecare dată, de la Washington, Paris, Berlin şi Londra venea un singur răspuns: nu putem şi nu vom face", a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul Igor Konaşenkov, citat de TASS.

"Nu există decât un singur motiv pentru aceasta. Acela de a şterge urmele bombardamentelor barbare ale aviaţiei americane ş ale 'coaliţiei', care au îngropat sub ruine mii de cetăţeni paşnici 'eliberaţi' de SUA", a acuzat el, potrivit Agerpres.

Citește și: SUA trimite noi TRUPE în România: Sute de militari de temut urmează să ajungă în țara noastră, din Polonia

Ministerul Apărării rus consideră de asemenea că SUA exagerează importanţa strategică a căderii Raqqa, calificând oraşul drept "provincial", minor în comparaţie cu Deir Ezzor (est), unde activează trupele regimului sirian sprijinite de Moscova împotriva elementelor Statului Islamic.

Rusia recurge la bombardamente în Siria din 2015, în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Moscova susţine că, în ultimii doi ani, forţele siriene sprijinite de aviaţia rusă au eliberat de sub Statul Islamic 87,4% din teritoriul Siriei, potrivit TASS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.