Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză SUA că sunt responsabile de un incident între forţele lor militare în Siria

rusia sua

Rusia a acuzat joi armata americană că se află la originea unui incident în Siria, în care vehicule militare şi elicoptere ruse au încercuit blindate americane, provocând rănirea unor soldaţi din echipaj, transmit AFP şi Reuters.

Într-un comunicat, Consiliul de securitate naţională (NSC) al Casei Albe a declarat că un vehicul rus a lovit un blindat american, 'rănind echipajul', potrivit news.ro.

Citește și: DE NECREZUT Guvernul spune că România poate produce până la sfârşitul anului 50% din necesarul de măşti

Nici NSC, nici Pentagonul nu au precizat câţi soldaţi americani au fost răniţi - şi cât de grav - în coliziune.

Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat în care dă asigurări că avertizase în prealabil coaliţia anti-SI, condusă de Statele Unite, despre deplasarea unei patrule a poliţiei sale militare.

'Cu toate acestea, încălcând acordurile existente, militarii americani au încercat să blocheze patrula rusă', afirmă ministerul, menţionând că poliţia sa militară a 'luat măsurile necesare' pentru a pune capăt incidentului şi a continua misiunea.

Şeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, a furnizat 'explicaţii complete' într-o discuţie telefonică cu generalul Mark Milley, care conduce Statului Major interarme al SUA, adaugă Moscova.

Citește și: VIDEO Raluca Turcan scoate la iveală cifrele pe care nu le știa nimeni: Peste 30% dintre părinți NU vor să își trimită copiii la școală

Imagini video postate pe Twitter, aparent filmate de martori şi chiar de ruşi, par să arate blindate şi elicoptere ruse încercând să blocheze vehicule americane, apoi să le forţeze să părăsească zona, în nord-estul Siriei.

În imagini, vehiculele par să intre în coliziune, iar, la un moment dat, un elicopter rus zboară foarte jos, ameninţător, pe deasupra blindatelor americane.

Purtătorul de cuvânt al NSC, John Ullyot, a declarat că vehiculele americane efectuau o misiune de patrulare în cadrul coaliţiei anti-SI.

Patrula americană a părăsi locul pentru a dezamorsa situaţia şi a evita orice risc de confruntare directă, a indicat el.

'Acţiuni periculoase şi neprofesioniste precum aceasta sunt o încălcare a protocoalelor de evitare a conflictelor, stabilite de SUA şi Rusia în decembrie 2019', a adăugat purtătorul de cuvânt.

'Coaliţia şi Statele Unite nu caută confruntarea cu nicio forţă militară naţională, dar trupele americane păstrează permanent dreptul şi obligaţia de a se apăra în faţa unor acţiuni ostile', a mai menţionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.