Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză un asalt asupra ortodoxismului în Ucraina chiar în Postul Mare/ Solicitare imperativă pentru eliberarea capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

BLACKNEWS.RO
Mitropolitul Pavlo

Rusia acuză un asalt asupra ortodoxismului în Ucraina chiar în Postul Mare/ Solicitare imperativă pentru eliberarea capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Rusia cere eliberarea imediată a vicarului Lavrei Pecersk din Kiev, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice (UPŢ - n.a care ține canonic de Patriarhia Moscovei, dar care s-a declarat de facto autonomă la începutul războiului - este suspectată că despărțirea de Rusia e doar de fațadă) Pavlo, aflat în arest la domiciliu în Ucraina, precum și acordarea de asistență medicală acestuia, se precizează într-o declarație publicată, miercuri, de reprezentantul special al ministrului rus de externe pentru cooperare în domeniul asigurării dreptului la libertatea religioasă, ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Ghennadi Askaldovici, potrivit TASS citat de Rador.

"Ne îngrijorează profund soarta episcopului Pavlo, care, după cum se știe, se află în arest la domiciliu și în cătușe electronice. Pentru oamenii de bunăcredinţă, figura sa capătă imaginea unui martir pentru credința ortodoxă. Pe acest fond, afirmaţiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că Ucraina este teritoriul celei mai mari libertăți religioase" reprezintă culmea cinismului.

Rusia cere eliberarea imediată a Mitropolitului Pavlo

Cerem eliberarea imediată a mitropolitului Pavlo și acordarea de asistență medicală adecvată acestuia" - se arată în document. După cum a subliniar diplomatul rus, prin acțiunile sale, regimul de la Kiev continuă cu încăpățânare să multiplice politica de teroare morală împotriva concetățenilor și credincioșilor în perioada Postului Mare. "Regimul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, se străduiește cu încăpățânare să provoace o înfrângere decisivă credinței ortodoxe din Ucraina" - a constatat Askaldovici.

"Acest fapt a fost confirmat cinic de consilierul șefului Biroului preşedintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, care a spus că trebuia să "curățăm" UPŢ imediat după începerea operațiunii militare speciale ruse. Toți acești politicieni credeau că prin "curățarea" educației, a culturii și mass-media, vor putea la fel de ușor să facă față sferei spirituale. Însă au calculat greșit. Puterea spiritului și puterea credinței s-au dovedit a fi mai puternice decât teama de represalii. Admirăm curajul și statornicia susținătorilor adevăratei credințe ortodoxe din Ucraina, în frunte cu Mitropolitul Pavlo, care îşi apără dezinteresat mănăstirea" - a adăugat Askaldovici.

content-image

Reprezentantul special al ministrului rus de externe a subliniat că Zelenski l-a jignit profund pe capul bisericii și pe membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice, "refuzând cu aroganță să se întâlnească cu ei și să le asculte argumentele".

"La Kiev, părerea a milioane de credincioși, enoriași, ierarhi ai unor biserici ortodoxe surori a fost ignorată" - a continuat diplomatul rus. "Kievul continuă să persiste în apărarea viziunii sale greșite asupra locului și rolului UPŢ în viața țării. Chiar și pasajele dintr-un raport recent al misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, cunoscută pentru poziţia sa anti-rusească, prin care se face apel la adresa autorităților ucrainene să înceteze discriminarea împotriva bisericii canonice, au fost întâmpinate cu o iritare evidentă" - a continuat Askaldovici.

În același timp, Askaldovici a subliniat, în ciuda apelurilor părții ruse, liderii organizațiilor internaționale de profil "au preferat să ignore ilegalitatea care se întâmplă în Ucraina în jurul Lavrei Pecersk din Kiev", care poate fi privită drept "tolerare și conivență faţă de politicile regimului de conducere".

Rusia cere implicarea SUA care în alte cazuri a fost vocală în a apăra libertatea religioasă

"În plus, încă o dată, "campioane înflăcărate" ale libertății religioase, Statele Unite ale Americii, păstrează tăcerea, dar care, la nivelul Comisiei Congresului american pentru Libertatea Religioasă Internațională şi al Departamentului de Stat, emit în mod regulat rapoarte cu privire la încălcarea drepturilor credincioșilor în lume" - a continuat el.

În tot timpul persecuției ortodocșilor din Ucraina, ele însă nu au criticat niciodată politica distructivă bisericească a Kievului, acoperind astfel orice abuz în acest domeniu. Potrivit reprezentantului special al șefului Ministerului de Externe al Rusiei, încă o dată a fost confirmat clar că astfel de rapoarte părtinitoare sunt "o făcătură propagandistică și un amestec politic meschin".

"Ele nu sunt îngrijorate de libertatea religioasă, ci de permisivitatea sectarismului" - a adăugat diplomatul. "Suntem siguri că urmările pentru ceea ce au făcut nu vor întârzia să apară. Zelenski și toți luptătorii împotriva lui Dumnezeu aflați la putere vor fi pedepsiți pentru faptele lor păcătoase, iar faima rușinoasă a persecutorilor UPŢ o vor avea pe vecie. Biserica Ortodoxă, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istorie, va rezista și va trăi, în ciuda încercărilor grele prin care trece, spre deosebire de persecutorii ei, locul cărora a fost de mult rezervat în coșul de gunoi al istoriei" - a spus Ghennadi Askaldovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.