Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză Washingtonul că refuză să prezinte la ONU documente legate de acordul din Siria

nrttv.com
turcia siria operatiune tancuri

Rusia a acuzat vineri Statele Unite că refuză să transmită Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite documente referitoare la acordul americano-rus asupra încetării ostilităţilor în Siria, relatează AFP.

Declaraţia rusă a fost făcută la câteva ore după anularea, la cererea Statelor Unite şi Rusiei, a unei reuniuni a Consiliului de Securitate în cursul căreia ambasadorii celor 15 ţări membre ale Consiliului urmau să examineze cu uşile închise oportunitatea de a susţine acordul americano-rus privind Siria.

Citește și: Orban nu e mulțumit de Summitul de la Bratislava: E o politică autodistructivă şi naivă

Ambasadorii american şi rus trebuiau să prezinte colegilor lor detaliile acordului, care încă nu au fost dezvăluite.

"La cererea Statelor Unite şi a Rusiei, preşedinţia Consiliului a anulat consultările", a informat misiunea Noii Zeelande care deţine în septembrie preşedinţia Consiliului.

Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a subliniat că Consiliul nu va fi în măsură să susţină acordul prin adoptarea unei rezoluţii dacă nu primeşte informaţiile necesare asupra conţinutului acordului.

"Foarte posibil să nu avem o rezoluţie a Consiliului de Securitate, pentru că Statele Unite nu vor să transmită aceste documente membrilor Consiliului de Securitate", a declarat jurnaliştilor diplomatul rus.

"Considerăm că nu le putem cere să susţină un document pe care nu l-au văzut", a explicat el.

Acordul prevede un armistiţiu, instaurat luni, dar încălcat frecvent, ce ar permite livrarea de hrană şi medicamente localităţilor siriene sub asediu, începând cu cartierele rebele din oraşul Alep (nord), principalul front al conflictului.

Dacă armistiţiul va rezista multă vreme, Moscova şi Washingtonul vor lansa cooperarea lor militară, în special prin coordonarea bilaterală pentru a ţinti grupările jihadiste.

Acordul, încheiat la 9 septembrie, vizează să favorizeze o soluţie a conflictului care a făcut mai mult de 300.000 de morţi în peste cinci ani, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Armistiţiul s-a confruntat vineri cu o serie de probleme, din cauză că livrarea de ajutoare umanitare încă nu a început, iar relaţiile dintre americani şi ruşi s-au tensionat.

În lipsa unor garanţii de securitate, camioane pline cu hrană şi medicamente pentru locuitorii din zona de est a oraşului Alep sunt în continuare blocate într-o zonă tampon între frontiera turcă şi siriană.

Statele Unite sunt reticente în a comunica ONU detaliile acordului, argumentând că sunt preocupate de securitatea anumitor grupări armate pe care americanii la sprijină în Siria.

Un purtător de cuvânt la misiunii americane la ONU a explicat în acest fel anularea reuniunii Consiliului. "Cum nu am putut să ne punem de acord asupra unui modalităţi de a face un raport Consiliului fără să compromitem securitatea operaţională, reuniunea a fost anulată", a spus el.

Vitali Ciurkin a mai declarat că a prezentat două proiecte de rezoluţie care să aprobe acordul americano-rus, însă partea americană a încercat să introducă modificări.

"În modul lor caracteristic, (americanii) au ajuns la ceva complet diferit - încercând să interpreteze şi să reinterpreteze acordul", a acuzat diplomatul rus.

"Nu acţionează bine", a mai afirmat el.

Secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să participe miercuri la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate, în marja Adunării Generale a ONU, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.