Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, acuzată de atacuri cibernetice vizând discreditarea sportivilor suedezi în 2018

Agerpres
suedia steag drapel

Autorităţile suedeze au acuzat marţi serviciile de informaţii militare ruse că au fost la originea mai multor atacuri cibernetice împotriva principalei confederaţii sportive suedeze pentru a încerca discreditarea sportivilor din această ţară nordică, transmite AFP.

Presupusele infracţiuni au avut loc între decembrie 2017 şi mai 2018, hackerii fiind suspectaţi că au acces la datele personale ale mai multor sportivi suedezi, mai ales dosare medicale, potrivit Agenţiei suedeze pentru informaţii şi contraterorism (Sapo), potrivit agerpres.ro.

Potrivit serviciului suedez, hackerii aflaţi la originea atacurilor împotriva Confederaţiei suedeze a sportului provin de la un centru din cadrul Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), cunoscut şi sub numele de APT28 sau Fancy Bear.

"Presupusul hacking de date (...) este un exemplu de utilizare a sportului pentru a consolida imaginea propriei ţări, discreditând totodată alte ţări şi pe sportivii lor", a subliniat Daniel Stenling, şeful contraspionajului în cadrul Sapo, într-un comunicat.

Au ieşit la iveală numele puţinor sportivi suedezi, printre ele fiind cel al fotbalistei Olivia Schough, potrivit ziarului Aftonbladet.

Atacurile cibernetice vizând confederaţia "au făcut parte dintr-o campanie rusă ce a avut ca ţintă organizaţiile naţionale şi internaţionale de luptă împotriva dopajului, ca Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) sau agenţia americană, USADA", a afirmat procurorul Mats Ljungqvist.

Parchetul suedez a explicat însă că a fost nevoit să abandoneze ancheta judiciară "din cauza absenţei condiţiilor prealabile pentru iniţierea unei proceduri judiciare în străinătate sau a extrădării în Suedia".

Din cauza unui amplu scandal de dopaj şi de corupţie, Federaţia rusă de atletism este suspendată din competiţiile internaţionale din 2015, iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a suspendat Rusia din toate competiţiile internaţionale până la sfârşitul lui 2022.

În 2018, justiţia americană a anunţat că a inculpat şapte presupuşi hackeri GRU, acuzaţi că au încercat să-şi răzbune ţara divulgând în 2016, între altele, numele a zeci de sportivi care au beneficiat de scutiri pentru uz terapeutic (TUE) ce le-au permis să folosească produse interzise.

Printre ei au fost americancele Serena şi Venus Williams (tenis), Simone Biles (gimnastică), Elena Delle Donne (baschet), britanicii Chris Froome, Bradley Wiggins (ciclism) şi Mo Farah (atletism) sau spaniolul Rafael Nadal (tenis).

Potrivit procuraturii americane, aceste scurgeri au avut ca scop să compromită şi să delegitimeze eforturile AMA/WADA în lupta sa împotriva dopajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.