Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia anunţă încetarea Tratatului INF 'la iniţiativa' SUA

rusia

Rusia a anunţat vineri încetarea Tratatului de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) 'la iniţiativa' SUA, în timp ce Washingtonul urma să facă un anunţ oficial în acest sens privind retragerea Statelor Unite din acest pact încheiat la sfârşitul Războiului rece, informează AFP şi TASS, potrivit Agerpres.

'La 2 august 2019, la iniţiativa americană, îşi încetează validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de către Uniunea Sovietică şi SUA privind lichidarea rachetelor cu rază intermediară', se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Externe rus. 

Tratatul viza doar Rusia şi SUA. Washingtonul şi-a anunţat suspendarea participării la INF începând cu 2 februarie. Rusia a reacţionat printr-o decizie similară în aceeaşi zi, rezervându-şi dreptul la un răspuns simetric în materie de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, cu lansare de la sol.

Citește și: Doi deținuți condamnaţi la pedeapsa cu moartea au fost executaţi în Japonia

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de 'încălcare substanţială' a pactului, dar Moscova a respins constant acuzaţiile. 

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.