Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia aruncă în luptă cele mai bune tancuri, în Donbas - 200 de T-90M au fost trimise în Lugansk

sputnik
T-90

Canalul de televiziune rusesc NTV a anunţat că 200 de tancuri T-90M au fost trimise către luptătorii separatişti din regiunea Lugansk, al căror blindaj, susţine Moscova, rezistă la rachete antitanc, inclusiv la rachetele americane Javelin, relatează „Le Figaro”.

Imaginile difuzate de canalul de televiziune arată o coloană lungă a acestor vehicule blindate care părăsesc fabrica Uralvagonzavod, din oraşul Nijni Taghil, din centrul Rusiei.

"Armata rusă a primit noi tancuri T-90M. Vehiculele de luptă - aproximativ 200 de unităţi - au fost deja livrate în zona operaţiunii militare speciale. Acestea vor întări unităţile existente ale forţelor armate ruse", a confirmat pe Telegram jurnalistul specializat în teme de apărare Evgheni Poddubni.

De câteva săptămâni, armata ucraineană avansează încet, dar sigur, în autoproclamata republică Lugansk. Sosirea acestor tancuri pe front nu este neglijabilă pentru armata rusă. Deja după numărul lor: 200 de unităţi, adică mai mult decât numărul de tancuri Leclerc pe care Franţa le are în prezent operaţionale. T-90M este în prezent cel mai modern tanc rusesc în funcţiune .

T-14 Armata, prezentată ca o bijuterie a artileriei ruse, nu este încă în serviciu. Este, de fapt, o modernizare a T-90A realizată în anii 2010. Acesta a fost dezvăluit la ediţia din 2017 a exerciţiului militar Zapad.

T-90M are o mobilitate mai bună, o putere de foc mai mare şi o protecţie mai eficientă decât predecesorul său. Potrivit generalului de armată Oleg Leonidovici Saliukov, comandantul-şef al forţelor terestre ruse, aşa-numitul blindaj reactiv este capabil să reziste la rachetele ghidate antitanc, inclusiv la Javelin, pe care SUA le-au furnizat în număr mare armatei ucrainene.

Încă de la începutul războiului, fabricile ruseşti au lucrat la turaţie maximă pentru a-şi dota armata cu tancuri T-90 pe frontul ucrainean. Dacă la începutul războiului, unităţile blindate ruseşti angajate în Ucraina erau compuse în principal din veteranele tancuri T-62, T-64, T-72 sau T-80 din epoca sovietică, T-90, a cărui primă versiune a fost puse în funcţiune în 1992, este din ce în ce mai prezent pe câmpul de luptă.

Dar aceste tancuri nu sunt invincibile: din cele peste 1.500 de tancuri ruseşti distruse, avariate, abandonate sau capturate, înregistrate de site-ul Oryx de la începutul războiului, cel puţin 34 sunt T-90, inclusiv şapte T-90M. În septembrie anul trecut, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat chiar capturarea unui tanc T-90M "în stare perfectă" în regiunea Harkov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.