Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia avertizează - Primirea Macedoniei de Nord în NATO va destabiliza Balcanii de Vest

Macedonia

Aderarea Republicii Macedonia de Nord la NATO va destabiliza Peninsula Balcanică, a avertizat reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat ziarului Izvestia, preluat joi de MIA potrivit Agerpres.

"Ne dăm seama că întreaga escapadă cu Acordul de la Prespa a fost planificată de dragul implicării mai rapide a Macedoniei în NATO. Situaţia ni se pare destul de clară: ţara este împinsă în alianţă. Acest lucru are un efect negativ asupra securităţii europene şi a stabilităţii în regiunea Balcanilor", a susţinut Cijov.

Diplomatul rus a mai apreciat că redenumirea fostei republici iugoslave s-a făcut cu încălcarea Constituţiei macedonene, în ciuda afirmaţiei preşedintelui macedonean, şi pe baza unui referendum a cărui valabilitate nu a fost confirmată.

"Extinderea NATO este o tentativă de a face faţă provocărilor secolului al XXI-lea cu mijloace şi mecanisme gândite la mijlocul secolului al XX-lea, într-o epocă diferită şi cu obiective diferite", a afirmat Cijov.

În urma acordului de la Prespa, încheiat în iunie 2018 de premierii grec şi macedonean, Alexis Tsipras, respectiv Zoran Zaev, fosta republică iugoslavă Macedonia şi-a schimbat denumirea oficială în Republica Macedonia de Nord. Compromisul a determinat Grecia să nu se mai opună primirii ţării vecine în Alianţa Nord-Atlantică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.