Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia AVERTIZEAZĂ Europa și mută STRATEGIC: Rachetele Iskander au fost duse în enclava Kaliningrad

kaliningrad

Lituania a acuzat luni Rusia că desfăşoară în enclava Kaliningrad rachete Iskander, capabile să poate ogive nucleare, transmite AFP, informaţia fiind confirmată de preşedintele comitetului de apărare din camera inferioară a parlamentului rus într-o declaraţie acordată agenţiei RIA, citată de Reuters, fără să precizeze însă dacă este o desfăşurare doar temporară sau permanentă.

Rusia a mai desfăşurat în trecut astfel de rachete în enclava Kaliningrad, dar numai pentru efectuarea de manevre militare. Dar acum, potrivit preşedintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, această amplasare a rachetelor are în vedere o 'prezenţă permanentă'. Într-o declaraţie acordată presei, şefa statului lituanian a estimat că desfăşurarea rachetelor Iskander reprezintă un pericol pentru 'jumătate' din capitalele europene, scrie agerpres.ro.

Citește și: Analiză LA SÂNGE a ministrului Olguța Vasilescu! Cum i-a ajutat pe pensionari – Adevărul despre Legea pensiilor

Preşedintele comitetului pentru apărare din Duma de Stat, Vladimir Şamanov, a confirmat luni agenţiei RIA că sisteme de rachete Iskander au fost trimise în enclava Kaliningrad, dar nu a precizat numărul acestora şi nici dacă este vorba despre o desfăşurare temporară sau permanentă.

Sistemele mobile de rachete Iskander, denumite SS-26 în codificarea NATO, au înlocuit sistemele sovietice Scud. Un sistem de lansare cuprinde două rachete Iskander, fiecare cu o rază de acţiune de 500 de kilometri şi care pot purta arme convenţionale sau nucleare.

Citește și: O nouă ORDONANȚĂ de URGENȚĂ a Guvernului Dăncilă! Cine beneficiază de ea

Serviciile secrete lituaniene au avertizat într-un raport recent că o amplasare permanentă a unor asemenea rachete în enclava Kaliningrad este 'inevitabilă', prezentând această măsură ca fiind 'probabil un răspuns faţă de măsurile luate de NATO', respectiv desfăşurarea printr-un sistem de rotaţie a patru batalioane în Polonia şi în cele trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia).

De asemenea, vice-preşedintele american Mike Pence a evocat în luna iulie posibilitatea instalării unor rachete antiaeriene Patriot în Estonia. În prezent SUA sunt în negocieri cu Polonia pentru a livra acesteia astfel de rachete. Departamentul american de Stat a anunţat în noiembrie că a transmis Congresului acordul său pentru un contract în valoare de 10,5 miliarde de dolari pentru vânzarea de rachete Patriot armatei poloneze.

Citește și: Și-ar dori-o mulți români! Ce pensie încasează fostul președinte Emil Constantinescu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.