Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia AVERTIZEAZĂ Ucraina și SUA: 'Este PERICULOS să faceți exerciții în Marea Neagră'

Vladimir Putin Donald Trump

Administraţia Vladimir Putin a catalogat drept "periculos" planul Ucrainei de a efectua exerciţii navale împreună cu Statele Unite în nord-vestul Mării Negre, dar preşedintele Petro Poroşenko a avertizat că va face toate eforturile pentru protejarea rutelor maritime.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat un plan de organizare a exerciţiilor comune cu Statele Unite ("Sea Breeze-2019") în nord-vestul Mării Negre, scrie mediafax.ro.

Citește și: Dezvăluiri șocante în cazul falsului medic ginecolog. Ce a ieșit la iveală

"Este o idee periculoasă, acesta este modul în care percepem acest plan. Vom studia situaţia, dar este o idee periculoasă", a avertizat Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia Tass.

Însă preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a avertizat că nu va permite Rusiei să blocheze rutele de transport în Marea Neagră. "Ucraina va face toate eforturile pentru garantarea securităţii naţionale de-a lungul culoarelor maritime. Vom dezvolta şi vom consolida Forţele navale ucrainene, vom construi parteneriatul cu NATO. Nu vom permite Rusiei să alunge Ucraina din zona de coastă a Mării Negre", a declarat Petro Poroşenko, citat de Kyiv Post.

Citește și: Simona Halep refuză banii de la Fed Cup! Ce sumă este în joc

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat după incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre. Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs pe 25 noiembrie 2018 în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o "agresiune" a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Citește și: Vești importante pentru români! Modificări pentru voucherele de vacanță din 2019 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.