Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia bagă bățul prin gard între Bulgaria și Ucraina: 'O uriașă provocare! Biserica lor nu este recunoscută de Biserica bulgară'

pixabay
fluier diverse scandal tensiune

Ambasadaorul Federaţiei Ruse la Sofia, Eleonora Mitrofanova, s-a închinat la catafalcul Patriarhului Neofit al Bulgariei, care urmează să fie condus pe ultimul drum.

Înainte de a intra în Catedrala Patriarhală "Sf. Aleksandăr Nevski", Mitrofanova şi-a exprimat regretul pentru moartea patriarhului: "Suntem cu toţi îndureraţi, este o mare pierdere. Patriarhul Neofit a fost un adevărat preot! Un mare prieten al Rusiei. Biserica noastră îl deplânge, împreună cu bulgarii şi poporul bulgar", relatează Rador Radio România.

Diplomatul rus a adăugat că Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, nu va fi prezent la înmormântarea lui Neofit. "În primul rând, nimeni nu l-a invitat pe Patriarhul Kiril. În prezent, se întâlneşte cu Patriarhul Serbiei şi au evenimente comune. Va fi prezent un reprezentant al patriarhului, Mitropolitul Nestor al Europei Occidentale, care se află deja aici", a declarat Mitrofanova. Ambasadorul Rusiei a calificat drept o provocare uriaşă prezenţa Mitropolitului Epifanie al Ucrainei la înmormântarea Patriarhului Neofit. "Aceasta nu este doar o tensiune, ci o uriaşă provocare şi faţă de Biserica bulgară. Biserica lor nu este recunoscută de Biserica bulgară", a subliniat Eleonora Mitrofanova.

Decesul patriarhului

Biserica Ortodoxă Bulgară a anunţat miercuri seară decesul patriarhului Neofit, la vârsta de 78 de ani, în urma unei îndelungate suferinţe, transmit agenţiile AFP şi DPA, relatează Agerpres.

Spitalizat din noiembrie 2023 pentru o afecţiune pulmonară la Academia de Medicină Militară din Sofia, patriarhului Neofit a murit la ora 22:22, "ca urmare a insuficienţei mai multor organe", a precizat Sfântul Sinod într-un comunicat, invitându-i pe credincioşi "să se roage pentru sufletul său".

Carismaticul demnitar religios, cu statura sa impunătoare şi barba albă, i-a succedat în februarie 2013 părintelui său spiritual Maxim, care a murit cu câteva luni înainte, la vârsta de 98 de ani, după ce a oficiat timp de peste 40 de ani.

Contextul războiului din Ucraina

La scurt timp după invazia rusă în Ucraina, în 2022, patriarhul Neofit a cerut credincioşilor să se "roage pentru încetarea imediată a războiului", situându-se în mod deschis de partea Kievului, chiar dacă Biserica Ortodoxă Bulgară are reputaţia de a fi apropiată de Moscova, notează AFP.

Erudit, lăudat pentru talentele sale vocale, patriarhul Neofit a refuzat totuşi orice formă de slujbă religioasă sau de rugăciune în timpul vizitei din 2019 a papei Francisc, a cărui autoritate Sfântul Sinod nu o recunoaşte.

Născut la 15 octombrie 1945 la Sofia, Neofit, pe numele său civil Simeon Nikolov Dimitrov, a studiat teologia la Sofia şi la Moscova.

După 14 ani de călugărie, a devenit rector al Academiei de Teologie din Sofia în 1989, iar apoi decan al facultăţii de teologie a universităţii.

În 1994, a fost numit mitropolit de Ruse (nord), unul dintre cei cincisprezece mitropoliţi care alcătuiesc Sfântul Sinod.

Deschiderea arhivelor comuniste, în 2012, a scos la iveală faptul că a colaborat cu serviciile secrete comuniste. Cu toate acestea, dosarul său conţinea doar rapoarte privind propriile activităţi şi niciun document care să compromită alte persoane. "Nu am vrut niciodată să fac rău nimănui, nici să profit de privilegiile" oferite de serviciile secrete, s-a apărat el la vremea respectivă.

Majoritatea populaţiei Bulgariei este creştin-ortodoxă, iar catolicii reprezintă circa 1% din populaţie. Aproximativ 10% dintre cetăţenii bulgari sunt etnici turci, musulmani moderaţi.

Un consiliu bisericesc urmează să aleagă succesorul lui Neofit în termen de patru luni. Deocamdată nu se întrevede un favorit clar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.