Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea militară rusă se confruntă cu reproșuri interne după raidurile partizanilor ruși în Belgorod (ISW)

France 24
artilerie razboi ucraina

Răspunsurile disonante ale Rusiei la raidurile din regiunea Belgorod sugerează că leadership-ul rus nu a decis încă cum să reacționeze la aceste incidente, conform Institutului pentru Studierea Războiului.

Corpului de Voluntari ruși pro-ucraineni (RDK) și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei (LSR) au efectuat multiple raiduri în regiunea Belgorod și se pare că continuă să opereze în regiunea de graniță, în timp ce guvernatorul regiunii ruse, Vuacheslav Gladkov, a răspuns cererii RDK și LSR de a negocia schimbul de prizonieri de război ruși capturați.

Raportările contradictorii din surse oficiale ruse despre situația din regiunea Belgorod și decizia personală aparentă a guvernatorului de a răspunde RDK și LSR sugerează că Ministerul Apărării și Gladkov nu își coordonează răspunsurile la raiduri. ISW a raportat anterior că oficialii ruși au răspuns în mod disproporționat raidurilor limitate pe teritoriul rus, într-un efort de a atenua anxietatea crescândă a Rusiei cu privire la războiul din Ucraina, susținând în același timp operațiunile de informare în desfășurare care urmăresc să prezinte războiul ca existențial Rusiei.

Răspunsurile rusești s-au concentrat în primul rând pe efectele informaționale și nu există nicio indicație că conducerea rusă a stabilit o politică mai largă pentru prevenirea raidurilor limitate ulterioare în regiunile de graniță ruse. De asemenea, nu este clar dacă autoritățile ruse orchestrează răspunsul de evacuare la această activitate.

Un luptător RDK a susținut pe 4 iunie că autoritățile din regiunea Belgorod nu au organizat măsurile de evacuare anunțate în zona Shebekino și că cetățenii ruși au fugit în mare măsură de la sine, lăsând multe așezări într-un stat semi-abandonat. [Gladkov a susținut că 4.000 de rezidenți din zonă sunt cazați în prezent în centre de cazare temporare în legătură cu eforturile de evacuare. Consilierul ucrainean al ministrului afacerilor interne Anton Herashchenko a declarat pe 4 iunie că activitatea RDK și LSR i-a determinat pe liderii ruși să devieze forțe semnificative pentru a opri incursiunile la frontieră, deși ISW nu a observat confirmarea faptului că forțele ruse au făcut acest lucru.

Reproșurile lui Prigojin

Raidurile și bombardamentele la graniță din regiunea Belgorod devin din ce în ce mai mult punctul central al criticilor împotriva conducerii militare ruse. Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a continuat să folosească situația din regiunea Belgorod pentru a critica Ministerul rus al Apărării pe 3 și 4 iunie, criticând în mod special lipsa de răspuns din partea ministrului rus al apărării Serghei Șoigu, a generalului colonel Alexander Lapin și a șefului Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Prigojin s-a oferit să negocieze eliberarea prizonierilor de război deținute de RDK și LSR dacă autoritățile ruse nu reușesc să facă acest lucru și a răspuns criticilor aduse ofertei sale declarând sarcastic că Rusia are o problemă cu oamenii care au „ouă”.

Alți bloggeri ultranaționaliști au răspuns la ultimul raid criticându-l pe Gladkov pentru că este dispus să negocieze cu RDK și LSR și autoritățile ruse pentru că nu au informat în mod constant publicul despre situația din regiunea Belgorod.

Fostul ofițer rus și ultranaționalist înflăcărat Igor Girkin a susținut că Kremlinul nu poate face nimic în privința situației din regiunea Belgorod fără a se angaja într-o deturnare costisitoare a resurselor care s-ar termina probabil într-o operațiune de uzură care amintește de Bakhmut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.