Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia blochează preluarea președinției OSCE de către Estonia, stârnind un scandal internațional

osce.org
osce

Moscova a mai făcut o victimă, în afară de invazia sa în Ucraina: cel mai mare organism de securitate din lume. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se află de mai mult timp într-un impas, Rusia refuzând să aprobe preluarea preşedinţiei în 2024 de către Estonia. Acum a apărut o posibilă soluţie, dar aceasta se dovedeşte de natură să divizeze UE, scrie POLITICO.

Săptămâna aceasta, Rusia (şi Belarus) au reiterat că nu sunt dispuse să lase Estonia să preia conducerea OSCE anul viitor. Oficialii guvernamentali din Estonia, care şi-a depus candidatura încă din 2020, nu şi-au ascuns furia, potrivit news.ro.

"De ani de zile, Moscova a împiedicat organizaţia să îşi adopte bugetul, să organizeze evenimente oficiale ale OSCE şi să extindă misiunile externe, ceea ce a dus la încheierea tuturor misiunilor externe ale OSCE în Ucraina, care a fost supusă agresiunii Rusiei", a arătat marţi ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, într-un comunicat. "Întrucât Rusia încalcă toate principiile fundamentale ale OSCE prin războiul său sângeros de agresiune, este inacceptabil să fim supuşi cererilor şi şantajului Moscovei", a adaugat ministrul.

OSCE este un organism care s-a născut în timpul Războiului Rece, format din 57 de ţări din Europa, America de Nord şi Asia (fără China şi India). Mandatul său include monitorizarea alegerilor şi sprijinirea negocierilor de pace. Cu un sistem care necesită unanimitate, OSCE se numără printre organismele internaţionale expuse scopului Kremlinului de remodelare a ordinii globale. Invazia rusă a pus în pericol conceptul de bază al securităţii cooperative, pe care OSCE îl întruchipează, iar ruşii au profitat de necesitatea unui proces decizional unanim în cadrul OSCE, folosindu-se de posibilitatea de a bloca deciziile, spune preşedintele leton Edgars Rinkēvičs.

O IDEE CONTROVERSATĂ

 

Moscova critică de mult timp OSCE, acuzând-o că s-a transformat într-un instrument occidental. O reuniune ministerială cheie urmează să aibă loc în Macedonia de Nord (care deţine actuala preşedinţie a OSCE) la sfârşitul acestei luni. Diplomaţi familiarizaţi cu discuţiile, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber, au declarat că au fost vehiculate diferite opţiuni pentru a aborda dinamica cu Rusia. Printre acestea se numără ideea ca Macedonia de Nord să rămână la preşedinţia OSCE pentru întreg anul 2024 sau cel puţin jumătate din acesta.

Unele ţări, în special cele baltice, consideră că dacă orice altă ţară ar prelua preşedinţia OSCE ar fi vorba de o concesie făcută Moscovei. Dar alţii susţin că, pe termen lung, OSCE ar putea redeveni un vehicul de comunicare cu Moscova, mai ales dacă va veni momentul să se negocieze cu privire la Ucraina.

Continuarea preşedinţiei Macedoniei de Nord nu ar fi văzută ca o victorie a Rusiei, a declarat preşedintele leton Rinkēvičs pentru POLITICO, deoarece "chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, era deja evident că ruşii aveau de gând să blocheze preşedinţia Estoniei".

Cu toate acestea, un diplomat a declarat că o prelungire a mandatului pentru Macedonia de Nord tot nu ar însemna că OSCE va putea să îşi reia activitatea. De asemenea, nu se ştie nici dacă Skopje ar vrea să-şi asume în continuare acest rol.

SOLUŢIA MALTEZĂ

Potrivit a doi diplomaţi, Rusia pare deschisă la preluarea preşedinţiei de către ţări din afara NATO. Şi, potrivit altor patru diplomaţi, există un consens tot mai mare asupra ideii că Malta ar putea fi soluţia.

Austria, care a fost, de asemenea, vehiculată ca un posibil candidat, a declarat că este deschisă la ideea de a fi desemnată Malta. "Austria susţine orice măsură care să menţină funcţionarea OSCE. În calitate de stat gazdă al organizaţiei, Austria are o responsabilitate specială", a declarat Ministerul austriac de Externe pentru POLITICO.

Un oficial din cadrul Ministerului german de Externe, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că "decizii importante sunt în aşteptare în cadrul OSCE" şi că se vor "explora posibile soluţii de compromis la Viena".

"Este crucial să menţinem funcţionarea OSCE", a subliniat el.

PREZENŢA LUI LAVROV LA SKOPJE, O CHEIE

Unii dintre diplomaţi spun că, având în vedere că ministrul rus de externe Serghei Lavrov intenţionează să meargă la reuniunea de la Skopje, în Macedonia de Nord, sunt îngrijoraţi că Lavrov s-ar putea să se folosească de reuniune pentru a-şi proclama victoria, dacă Malta va prelua conducerea în locul Estoniei.

O serie de miniştri, potrivit aceloraşi diplomaţi, au probleme cu participarea sa.  Nu este clar, de exemplu, dacă ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, va veni la Skopje, dacă Lavrov este şi el acolo.

"De doi ani de zile, vorbim despre necesitatea de a discuta cu domnul Lavrov în formatul unui Tribunal Special. Acum, suntem martorii eforturilor de a-l readuce la discuţii diplomatice şi de a normaliza prezenţa Rusiei", a reproşat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.