Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia condamnă ameninţările la adresa Nord Stream 2 în confruntarea legată de Ucraina

themoscowtimes.com
Nord Stream 2

Rusia este nemulţumită că Occidentul foloseşte conducta de gaze Nord Stream 2 ca "pârghie" în confruntarea legată de Ucraina, la cererea Statelor Unite, transmite dpa.

"Din nefericire, aceasta este o reflectare a realităţilor existente în Europa şi în NATO", a declarat miercuri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de externe, citat de agenţia Interfax. El a apreciat că este vorba de "un circ politic organizat de Occident".

Riabkov a mai afirmat că Uniunea Europeană şi NATO nici măcar nu încearcă să îşi evalueze corect interesele pe termen lung.

Comentariile oficialului rus au fost făcute în contextul eforturilor diplomatice de evitare unui război, după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei, provocând îngrijorare cu privire la o invazie iminentă. Rusia continuă să dezmintă că ar avea astfel de intenţii.

Luni, cu ocazia vizitei la Casa Albă a cancelarului german Olaf Scholz, preşedintele american Joe Biden a declarat că orice invazie ar însemna sfârşitul proiectului Nord Stream 2, potrivit Agerpres.ro.

Conducta pentru transportul gazelor din Rusia pe sub Marea Baltică până în Germania a fost deja construită, dar încă nu a fost dată în exploatare. Ea ar permite ocolirea Ucrainei, ca rută de transport, privând guvernul de la Kiev de veniturile aferente.

Washingtonul a criticat Nord Stream 2, susţinând că creşte dependenţa Europei de gazul rusesc.

Berlinul nu s-a arătat dispus să oprească imediat proiectul; deşi i s-a cerut să adopte o atitudine mai dură, Scholz a declarat doar că Statele Unite şi Germania au căzut de acord în privinţa unor eventuale sancţiuni împotriva Rusiei.

Moscova a cerut garanţii de securitate din partea NATO, inclusiv încetarea extinderii Alianţei spre est şi angajamentul că Ucraina nu va fi primită niciodată ca membră.

NATO şi SUA au răspuns în scris solicitărilor preşedintelui rus Vladimir Putin. Riabkov a indicat că Rusia analizează în continuare răspunsul respectiv, iar Putin va lua "decizia corespunzătoare".

Viceministrul a criticat încă o dată Occidentul pentru că furnizează armament Ucrainei, ca un mijloc suplimentar de presiune asupra Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.