Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia critică SUA pentru suspendarea finanțării OMS

rusia sua

Rusia a criticat miercuri SUA pentru decizia lor de a-şi suspenda finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în timp ce China au îndemnat Statele Unite să-şi respecte obligaţiile faţă de OMS, informează EFE, AFP şi Reuters potrivit Agerpres.

"Politicienii din această ţară (SUA) găsesc mereu vinovaţi: pentru pandemie, China şi OMS; pentru înfrângerea lui (Hillary) Clinton, Rusia; pentru problemele din sistemul sanitar american, pe însuşi (Vladimir) Putin", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, citată Interfax, preluată de EFE.

Zaharova a apreciat că pentru clasa politică americană "important este să găsească o 'probă' imaginară şi s-o prezinte lumii drept dovada vinovăţiei altora şi a propriei sale infailibilităţi".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, şi-a exprimat "puternica îngrijorare" după decizia lui Trump de a suspenda contribuţia ţării sale la OMS, a cărei implicare în gestionarea pandemiei de COVID-19 a fost criticată de liderul de la Casa Albă.

"Această decizie va slăbi capacităţile OMS şi va submina cooperarea internaţională împotriva epidemiei", a apreciat Zhao Lijian, citat de AFP.

Întrebat într-un briefing de presă dacă Republica Populară Chineză se gândeşte să suplinească diferenţa, Zhao Lijian a fost rezervat: "China evaluează chestiunile relevante în conformitate cu necesităţile situaţiei".

El a apreciat că pandemia, care a infectat aproape 2 milioane de oameni la nivel global, se află în stadiu critic şi că decizia Washingtonului va afecta toate ţările lumii.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul "proastei gestionări" a pandemiei noului coronavirus.

Trump a declarat că OMS a "eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie să fie trasă la răspundere".

Liderul american a adăugat că OMS a promovat "dezinformarea" din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

Statele Unite sunt principalul finanţator al OMS, cu o contribuţie de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul organizaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.