Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia demolează teatrul din oraşul ocupat Mariupol

mariupol

Autoritățile ruse din orașul ucrainean ocupat Mariupol au început să demoleze cea mai mare parte a clădirii teatrului din oraș, unde autoritățile ucrainene spun că sute de oameni au murit în urma unui bombardament aerian lansat în martie, anunță Rador.

În imaginile video postate vineri atât pe site-urile ucrainene, cât și pe cele rusești, se vede cum un echipament greu dărâmă o mare parte din clădire, lăsând fațada frontală intactă. Oficialii ucraineni au denunțat demolarea ca fiind o încercare de a ascunde morții din bombardamentul din 16 martie și de a șterge cultura ucraineană.

Oficialii ruși au declarat că aceasta face parte din planurile de reconstrucție a teatrului într-un oraș aflat ferm sub controlul lor. "Teatrul Mariupol nu mai există. Ocupanții înlătură urmele crimelor lor și nu le pasă deloc dacă acesta este un patrimoniu cultural sau dacă aparține unei alte culturi", a scris pe Facebook ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko.

Agenția rusă de știri TASS l-a citat pe directorul teatrului, Igor Solonin, care a declarat că demolarea se referă "doar la acea parte a clădirii care este imposibil de restaurat". Planurile prevedeau ca reconstrucția să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024. Bombardarea teatrului a făcut parte dintr-un asediu prelungit al Rusiei asupra oraşului Mariupol, port la Marea Azov considerat vital pentru liniile de aprovizionare rusești între zonele controlate de forțele sale în sudul și estul Ucrainei.

Civilii ucraineni s-au refugiat în subsolul teatrului, iar de o parte și de alta a clădirii fuseseră ridicate panouri mari pe care scria doar "Copii". Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 300 de persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor rusești, deși unele estimări au spus că bilanțul a fost mai mare. Rusia a negat că a bombardat teatrul în mod deliberat. Mariupol a rezistat mai bine de două luni în fața asalturilor rusești, care au lăsat majoritatea clădirilor sale în ruine.

Petro Andriuşcenko, consilier al primarului exilat din Mariupol, a declarat că, în pofida demolării, adevărul despre bombardamentul teatrului "nu va rămâne ascuns, indiferent de ceea ce fac ei. Există suficiente dovezi video, mărturii ale martorilor și ale celor care au supraviețuit".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.