Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia dezlănțuie iadul în Ucraina: val de atacuri în forță, pe o vreme geroasă / Ucraina rămâne fără muniție

the guardian
soldati ucraina

Rusia dezlănțuie iadul în Ucraina: val de atacuri în forță, pe o vreme geroasă / Ucraina rămâne fără muniție

Trupele ruse şi-au intensificat atacurile pe frontul din Ucraina în pofida vremii geroase, numai în decursul zilei de marţi forţele ucrainene fiind nevoite să respingă 64 tentative de asalt, indică Statul Major General de la Kiev în raportul său zilnic de miercuri, potrivit DPA, relatează Agerpres.

Numărul de atacuri a fost ceva mai mare decât în zilele precedente, dar toate au fost respinse, potrivit comandamentului ucrainean. Situaţia operaţională în estul şi în sudul Ucrainei rămâne dificilă, subliniază Statul Major ucrainean în raport.

Nevoile Ucrainei

Ucraina are nevoie să-şi accelereze rezolvarea problemelor legate de logistică şi să-şi aprovizioneze cât mai rapid luptătorii cu echipamentele şi muniţiile necesare, a declarat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul săi de marţi seara.

Zelenski a convocat marţi conducerea de vârf a armatei şi şefii ministerelor din industria apărării pentru a discuta despre aprovizionarea unităţilor pe front cu muniţie şi drone.

"Am discutat şi despre lansarea de noi linii de producţie de arme şi muniţie în Ucraina - la întreprinderile noastre şi împreună cu parteneri', a spus el, exprimându-şi speranţa că forţele ucrainene vor primi muniţia necesară la timp.

Trupele ucrainene suferă de o lipsă acută de muniţie, conform rapoartelor de pe front.

Având în vedere intensificarea atacurilor aeriene de către Rusia asupra Ucrainei în ultimul timp există temeri că în curând şi antiaeriana ucraineană va rămâne fără muniţie.

Ajutorul american e blocat

Ajutorul din partea SUA, cel mai important susţinător al Ucrainei, este blocat din cauza unei dispute de politică internă în Congres cu privire la imigraţie.

Consiliul NATO-Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre recenta amplificare a atacurilor ruse asupra Ucrainei în care au fost ucise zeci de persoane, în majoritate civili.

Kievul a raportat circa zece atacuri ruseşti la Avdiivka marţi, precum şi 11 in satele din vecinătate Pervomaiske şi Nevelske.

Trupele ruse au încercat să izoleze şi să cucerească oraşul Avdiivka din octombrie 2023, cu preţul unor pierderi grele. Aici, frontul trece aproape de oraşul Doneţk, controlat de ruşi.

Potrivit media de la Kiev, nouă atacuri ruseşti au avut loc marţi asupra unui cap de pod ucrainean de pe malul de sud al fluviului Nipru în regiunea Herson. Soldaţii ucraineni continuă să apere această poziţie, în pofida problemelor legate de aprovizionare.

Rusia a anunţat că o femeie şi-a pierdut viaţa, iar alte trei persoane au fost rănite în atacuri cu drone asupra mai multor ţinte în vestul ţării, conform informaţiilor oficiale, dar acestea nu au putut fi verificate în mod independent.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a declarat pe Telegram că un locuitor din satul Gornal a murit din cauza unor răni provocate de o schijă în urma unui atac cu dronă.

Ţinta atacului a fost se pare aeroportul militar din zonă. O instalaţie petrolieră a fost, de asemenea, lovită în regiunea vecină Oriol. Moscova consideră Kievul responsabil pentru aceste atacuri.

Ministerul Apărării rus a anunţat că ar fi fost doborâte patru drone ucrainene deasupra regiunii Kursk şi două drone deasupra regiunii Oriol.

Cu toate acestea, alte autorităţi ruse au contrazis versiunea oficială a Moscovei.

Andrei Kluşkov, guvernatorul regiunii Oriol, a indicat că două drone au lovit un depozit de combustibil care a provocat un incendiu şi că trei persoane au fost rănite. O altă dronă a lovit o clădire nerezidenţială, a adăugat el.

Forţele antiaeriene ruse au doborât o dronă în regiunea Saratov, sudul Rusiei, au anunţat miercuri autorităţile. Ministerul Apărării rus susţine pe Telegram că o dronă ucraineană a fost distrusă de apărarea antiaeriană, zădărnicind astfel încercarea Kievului de a "efectua un atac terorist asupra unor instalaţii de pe teritoriul Federaţiei Ruse".

Rusia a doborât de mai multe ori drone în zona regiunii Saratov, unde se află aerodromul Engels-2, pe care staţionează bombardiere strategice pentru atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

În decembrie, Moscova a folosit mai multe bombardiere cu baza pe aerodromul Engels pentru a lansa rachete asupra Ucrainei. Aerodromul se află la peste 500 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Context

Rusia desfăşoară o invazie pe scară largă în Ucraina de aproape doi ani. În ultimele luni, regiunile ruse de la graniţa cu Ucraina au fost vizate de bombardamente intense.

Dar, victimele şi pagubele de partea rusă nu se compară cu amploarea victimelor şi a distrugerilor provocate de Moscova în Ucraina, notează dpa.

Cu toate acestea, experţii militari internaţionali vorbesc de pierderi mari pe ambele părţi când vine vorba de forţele armate de pe front.

În cursul unui briefing, marţi, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat că, "anul trecut, pierderile inamicului au depăşit 215.000 de soldaţi şi 28.000 de unităţi", dar aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent.

Kievul la rândul său estimează pierderile totale ale armatei ruse după aproape doi ani de război la peste 365.000 de oameni.

Niciuna dintre părţile aflate în conflict nu oferă informaţii despre propriile sale pierderi, iar cifrele privind presupusele pierderi sunt considerate exagerate de ambele tabere, conform agenţiei de presă citate.

Potrivit estimărilor americane din luna august trecut, Ucraina a suferit aproximativ 70.000 de morţi şi între 100.000 şi 120.000 de răniţi de la începutul războiului, în timp ce Rusia a pierdut între 120.000 şi 170.000 de soldaţi, înregistrând până la 180.000 de răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.