Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia dezminte că i-ar ajuta pe talibani şi denunţă MINCIUNILE Washingtonului

Rusia a dezminţit vineri că ar acorda ajutor talibanilor care luptă împotriva forţelor guvernamentale şi NATO în Afganistan, aşa cum a sugerat, joi, un general american, denunţând în acelaşi timp ceea ce ea a calificat drept "minciunile" şi "elucubraţiile" Washingtonului, relatează France Presse, conform agerpres.

"Sunt declaraţii absolut mincinoase", a declarat agenţiei de presă RIA Novosti Zamir Kabulov, reprezentantul special al Kremlinului pentru Afganistan, şeful departamentului pentru această ţară din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Contre dure între Sofia şi Ankara: 'NU vom accepta lecţii de democraţie din partea lor!'

"Aceste elucubraţii sunt destinate să justifice eşecul militar şi politic american în campania afgană. Nu poate fi nicio altă explicaţie", a adăugat diplomatul rus.

Într-o audiere în Congresul american, generalul Curtis Scaparrotti, şeful forţelor NATO în Europa, a declarat că Moscova îi aprovizionează "posibil" pe talibani, fără să precizeze la ce fel de tip de aprovizionare se referă - echipamente, arme sau altele.

Şeful forţelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson, reproşase deja Moscovei în februarie că oferă "influenţă şi legitimitate" talibanilor, zădărnicind planurile NATO în această ţară.

Moscova a declarat în repetate rânduri că talibanii ar trebui să fie incluşi în "dialogul constructiv" pentru a se găsi o soluţie la conflictul afgan, unde luptele se intensifică şi gruparea jihadistă Statul Islamic se întăreşte.

Poliţiştii britanici acţionează în forţă. Noi arestări în ancheta atacului terorist din Londra

Kabulov afirmase în decembrie 2015 că obiectivele talibanilor "coincid" cu cele ale Moscovei în lupta împotriva Statului Islamic, chiar dacă aceştia sunt declaraţi "terorişti" de Rusia şi interzişi pe teritoriul său.

Rusia încearcă să oprească avansarea jihadiştilor în Afganistan, temându-se de destabilizarea fostelor republici sovietice vecine din Asia Centrală, regiune considerată de Moscova ca făcând parte din sfera sa de influenţă.

Talibanii au înregistrat un nou succes joi în Afganistan, capturând un district-cheie în provincia Helmand (sud), deja în mare parte sub controlul lor, chiar înainte de lansarea oficială a ofensivei lor de primăvară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.