Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia dorește să permită investitorilor de retail să deblocheze activele din conturile lor din străinătate

Arcpublishing.com / Reuters
banca rusia

Autorităţile de la Moscova lucrează la un proiect de decret prezidenţial prin care investitorii de retail din ţară să poată debloca activele lor îngheţate în conturile din străinătate şi să le vândă unor terţe părţi, a informat Banca Centrală a Rusiei, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale au blocat accesul multor investitori ruşi la valorile mobiliare deţinute în jurisdicţii din afara ţării, în timp ce Moscova a luat contramăsuri, îngheţând fondurile occidentale din ţară, conform agerpres.

Volumul activelor "deblocate" va fi iniţial limitat şi vor beneficia de aceste reglementări în special investitorii individuali, ale căror investiţii în valori mobiliare sunt gestionate de brokeri ruşi la instituţii financiare externe, a precizat Banca Centrală a Rusiei.

Încă nu este clar dacă casele europene de clearing Euroclear şi Clearstream, sau autorităţile de reglementare din domeniul financiar din Europa vor face acelaşi lucru.

"Investitorii străini interesaţi vor avea oportunitatea de a cumpăra valori mobiliare externe "blocate" de la investitorii ruşi în schimbul fondurilor deţinute în diverse conturi. Participarea investitorilor ruşi şi străini în acest proces va fi voluntară", susţine Banca Centrală a Rusiei.

Ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să sprijine planurile, începând cu deblocarea unor fonduri îngheţate în valoare de aproximativ 100 miliarde de ruble (1,06 miliarde de dolari) care aparţin investitorilor individuali.

Siluanov susţine că peste 3,5 milioane de ruşi deţin în prezent active îngheţate în valoare de 1.500 miliarde de ruble (15,96 miliarde de dolari).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.