Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia e acuzată de agresiune gazeiferă asupra Europei

Blacknews.ro
gazoduct gaze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că orchestrează criza gazelor în Europa şi a cerut Uniunii Europene să-şi coordoneze răspunsul împreună cu ţara sa, potrivit unui text scris pe care el l-a transmis către France Presse.

Europa se confruntă cu o creştere puternică a preţului gazelor, provocată de un cumul de factori, printre care creşterea cererii după reluarea activităţilor economice afectate de restricţiile din pandemie, nivelul redus al stocurilor, diminuarea energiei eoliene pentru care vremea nu a fost prielnică anul acesta şi redirecţionarea către Asia a unor cantităţi de gaze naturale lichefiate produse de SUA.

''Există o reală agresiune gazeiferă împotriva Uniunii Europene'', a susţinut Zelenski, în timp ce liderii statelor UE participau la un summit la Bruxelles. Prin refuzul de a spori livrările, Rusia favorizează penuria şi creşterea preţurilor gazelor pentru a obţine darea cât mai rapid în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, argumentează preşedintele ucrainean.

Acest gazoduct este susţinut de statele puternice din UE, în frunte cu Germania, în timp ce altele consideră că Nord Stream 2 va amplifica dependenţa europenilor faţă de Moscova, care ar putea să folosească gazele ca armă energetică, actuala criză fiind în opinia contestatarilor acestui gazoduct o primă ilustrare a acestei situaţii.

În urma construirii Nord Stream 2, ce are o capacitate de transport de 55 de miliarde de metri cubi pe an, fluxuri de gaze ruseşti care anterior treceau prin Ucraina vor fi redirecţionate prin acest gazoduct, Kievul pierzând astfel sume importante de bani încasate ca taxe de tranzit şi concomitent îşi vede diminuat rolul geopolitic.

Preşedintele Zelensnki propune aşadar o creştere imediată a livrărilor de gaze ruseşti prin reţeaua de conducte ucrainene pentru a rezolva criza actuală. Potrivit preşedintelui ucrainean, societatea rusă Gazprom livrează în prezent doar 85 de milioane de metri cubi de gaze pe zi prin această reţea, volum care cu doi ani în urmă era de circa 300 de milioane de metri cubi zilnic.

''Capacităţile de pompare a gazelor via Ucraina sunt suficiente nu doar pentru a normaliza situaţia, dar şi pentru a proteja Europa de un şoc tarifar în anii următori'', adaugă el.

Rusia neagă însă orice şantaj şi acuză la rândul ei UE că a picat în capcana propriei sale politici comerciale, care favorizează achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să crească livrările de gaze către Europa dacă aceasta o va cere, dar pe de altă parte el a solicitat ţărilor europene să încheie cu Gazprom contracte pe termen lung şi a criticat ''filosofia Comisiei Europene'' conform căreia pieţele energetice ''se echilibrează pe bursă''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.