Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia e privită ca salvatoare! După Ungaria, și Slovacia a primit primul lot de vaccin Sputnik V: Bratislava a comandat două milioane de doze

Sputnik News
sputnik 5 vaccin

Slovacia - ţara cu cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza COVID-19 pe cap de locuitor în ultima săptămână în lume, conform site-ului Our World in Data - a primit luni primul lot de vaccin rusesc Sputnik V, dintr-un total de 2 milioane de doze comandate Rusiei, a declarat luni premierul slovac Igor Matovic, citat de AFP şi Reuters.

Autorităţile slovace se aşteaptă ca jumătate din această cantitate de vaccin comandată Rusiei să sosească luna aceasta şi în aprilie cu scopul de a accelera vaccinarea populaţiei pe fondul unei creşteri alarmante a numărului de infecţii şi decese din cauza COVID-19, potrivit premierului, scrie agerpres.ro.

Citește și: AUR, intervenție de ultimă oră în privința pașaportului de vaccinare european! Solicitare către autoritățile Statului Român

"Puteţi vedea în spatele meu primul lot din cele două milioane de vaccinuri Sputnik V pe care le-am comandat", a declarat prim-ministrul Igor Matovic pe aeroportul Kosice din estul ţării, unde un avion-cargo a adus acest transport.

Prin această nouă aprovizionare, vaccinarea în Slovacia ar putea fi accelerată cu 40%, a apreciat premierul.

Citește și: Emil Constantinescu o spulberă pe Clotilde Armand: Nu știe ce vorbește!

Astfel, Slovacia este a doua ţară din UE, după Ungaria, care achiziţionează vaccinul rusesc Sputnik V, deşi acesta nu are aprobare pentru utilizarea de urgenţă în Uniunea Europeană.

Ministrul sănătăţii, Marek Krajci, a declarat că va aproba utilizarea vaccinului mai târziu în cursul zilei de luni, iar ţara ar putea începe să le folosească pentru voluntari în cel puţin două săptămâni, după inspectarea primelor loturi, a spus el.

Citește și: Medicul Emilian Imbri trage un puternic semnal de alarmă: ‘Numărul persoanelor care vin spre spital, de vreo două săptămâni a crescut. Acum două săptămâni de exemplu, aveam 200 de locuri libere în spital, astăzi avem 82’

Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a raportat în medie peste 2.000 de cazuri zilnice în ultima săptămână, iar numărul deceselor a ajuns la 7.270, de la începutul pandemiei.

Republica Cehă, care a avut de asemenea o rată ridicată de infecţii în ultima săptămână, ia în calcul şi ea utilizarea vaccinului rusesc, după ce declarase anterior că va aştepta aprobarea de către agenţia UE pentru medicamente EMA, care însă nu a fost solicitată deocamdată. Premierul ceh Andrej Babis a declarat - duminică - că ţara nu mai poate aştepta.

Citește și: Ludovic Orban: ‘În cursul acestei săptămâni, cel târziu începutul săptămânii viitoare se pot finaliza toate procedurile de numire a prefecților și subprefecților’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.