Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia explodează la adresa SUA privind ruperera tratatului nuclear: Au o atitudine iresponsabilă!

universul.net
viaceslav volodin

Rusia revocă ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare din cauza "atitudinii iresponsabile a Statelor Unite faţă de problemele de securitate globală", a declarat marţi preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, potrivit Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin, care la începutul acestei luni a sugerat ca Rusia să revoce ratificarea tratatului din 1996 deoarece Statele Unite nu l-au ratificat, a declarat că nu este pregătit să spună dacă Rusia va relua sau nu testele nucleare.

"În interesul asigurării securităţii ţării noastre, retragem ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare", a afirmat preşedintele Dumei, înaintea unei dezbateri şi a unui vot parlamentar privind revocarea ratificării.

Volodin a spus că, deşi Rusia a ratificat tratatul în 2000, Washingtonul nu a reuşit să îl ratifice din cauza "atitudinii sale iresponsabile faţă de problemele de securitate globală".

"Federaţia Rusă va face totul pentru a-şi proteja cetăţenii şi pentru a menţine paritatea strategică globală", a declarat preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus.

Deşi revocă ratificarea, Rusia va rămâne semnatară şi va continua să coopereze cu organizaţia tratatului de interzicere a testelor şi cu sistemul global de monitorizare care alertează lumea cu privire la orice test.

O reluare a testelor nucleare de către Rusia, Statele Unite sau China ar putea indica începutul unei noi curse a înarmării nucleare între marile puteri, care au oprit testele nucleare în anii care au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991. Pentru mulţi oameni de ştiinţă şi activişti, amploarea testării bombelor nucleare în timpul Războiului Rece a indicat nebunia politicii nucleare pe marginea prăpastiei, care ar putea distruge în cele din urmă omenirea şi contamina planeta pentru sute de mii de ani. Dar războiul din Ucraina a ridicat tensiunile dintre Moscova şi Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962, chiar în momentul în care China încearcă să-şi consolideze arsenalul nuclear pentru a fi în acord cu statutul său de superputere emergentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.