Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia face front comun cu o țară ca să se apere, după plecarea SUA din Afganistan

Vladimir Putin

Rusia a aprobat miercuri crearea unui sistem de apărare comun cu Tadjikistanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală a cărei frontieră comună cu Afganistanul se întinde pe 1.300 de kilometri, în contextul în care trupele americane urmează să se retragă în acest an de pe teritoriul afgan, relatează EFE şi RIA Novosti.

Premierul rus, Mihail Mişustin, a aprobat proiectul ce i-a fost prezentat de ministrul apărării, Serghei Şoigu, care a efectuat recent o vizită în această ţară din Asia Centrală.

Coordonarea activităţilor comune în domeniul apărării antiaeriene cu Tadjikistanul va fi asigurată de şeful forţelor aeriene ruse, scrie agerpres.ro.

Preşedintele tadjik, Emomali Rahmon, a fost singurul lider străin care a asistat sâmbătă la parada din Piaţa Roşie, în compania şefului statului rus Vladimir Putin, cu ocazia Zilei victoriei asupra Germaniei naziste

Rahmon îşi manifestase îngrijorarea cu o zi înainte într-o discuţie cu Vladimir Putin faţă de situaţia din Afganistan după retragerea trupelor americane.

'Securitatea în regiune este problema nr.1, ţinând cont de anunţul SUA privind retragerea trupelor lor. De fapt, au fost retrase deja mai mult de jumătate din efective, iar imediat după acest anunţ situaţia s-a înrăutăţit brusc în Afganistan', a avertizat liderul tadjik.

Ulterior, Putin a anunţat că Moscova lucrează la consolidarea Bazei nr.201 ruse din Tadjikistan - cea mai mare bază militară a Rusiei din străinătate - şi la întărirea armatei tadjice.

Potrivit acordului încheiat în octombrie 2012, Baza nr.201 rusă desfăşurată între capitala tadjikă Duşanbe şi oraşul Boitar va putea rămâne în Tadjikistan până în 2042.

Rusia are sisteme comune de apărare antiaeriană şi cu alte republici din Asia Centrală, precum Kazahstanul şi Kârgâzstanul, dar de asemenea şi cu Belarus, ţară care se învecinează cu NATO.

La începutul lunii mai, reprezentantul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a efectuat o vizită la Duşanbe, promiţând autorităţilor tadjice asistenţă americană pentru securitate şi dezvoltare economică, notează EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.