Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia ar fi finanțat substanțial partide și candidați din peste 20 de țări după 2014 (serviciile de informații americane)

umbra susta

Rusia a trimis discret cel puțin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice și candidați din peste 20 de țări după 2014 pentru a-și exercita influența, potrivit unei estimări a serviciilor de informații americane publicate marți, relatează AFP.

Statele Unite „consideră că acestea sunt estimări minime și că Rusia a transferat probabil și în secret mai multe fonduri care nu au fost depistate”, a spus un înalt oficial american, fără a preciza țările în cauză.

Potrivit acestui înalt oficial, un ambasador rus dintr-o țară asiatică nespecificată, de exemplu, a dat milioane de dolari unui candidat la președinție.

Administrația lui Joe Biden solicitase o astfel de estimare de la serviciile sale după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, concomitent cu lansarea de către Washington a mai multor inițiative de izolare a Moscovei pe scena internațională.

Înaltul oficial a spus că diplomația americană va împărtăși aceste constatări guvernelor altor peste 100 de țări.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană, însă serviciile de informaţii americane declaraseră anterior că Moscova intervenise în alegerile din SUA din 2016, mai ales recurgând la reţelele sociale pentru a-l susţine pe Donald Trump.

„Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia slăbiciunile şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important”, a declarat acelaşi înalt responsabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.